Nivo reke opada, šteta velika

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Srna, 23.Apr.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nivo reke opada, šteta velika

Kraljevo, Niš, Zaječar, Kruševac -- Vodostaj reka na teritoriji opštine Kraljevo polako opadaju, ali su podzemne vode aktivirale klizišta. Nivo Belog Timoka opao za 1,2 metra.

U Leskovcu je bolja situacija nego juče, dok se Beli Timok, koji je naneo veliku štetu, nalazi u koritu, jer se voda povlači, izjavio je načelnik sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje Predrag Marić. Situacija je nešto bolja i u selu Vitkovac, u opštini Aleksinac, rekao je Marić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznoseći najnovije podatke o područjima koja su ugrožena poplavama.

Govoreći o stanju u leskovačkoj i zaječarskoj opštini, koje su najviše pogođene poplavama, Marić je rekao da se trenutno u Leskovcu crpe voda iz 50 kuća u naselju Bobište.

Tokom jučerašnjeg dana više od 20 pumpi i 70 vatrogasaca iz nekoliko jedinica od Beograda, Niša, Kraljeva, Jagodine, bilo je na licu mesta, dodao je Marić.

"Beli Timok je u koritu, voda se povlači, a šteta koja je ovoga puta pretrpljena je veoma velika", rekao je Marić, ističući da je dobra vest da je Prokuplje dobilo vodu.

U Vitkovcu je kraljevački regionalni spasilački tim celu noć proveo sa meštanima, jer je bilo ugroženo pedesetak kuća i zato što meštani, koji su starije osobe, nisu želeli da se evakuišu.

Marić je naveo da je u Đunisu situacija ista kao i juče, da je 20 domaćinstava poplavljeno i da su cele noći pripadnici sektora za vanredne situacije dežurali u tom kraju.

On je ocenio da je "danas dan koji će verovatno predstavljati predah, s obzirom na vremenske prilike", jer se u subotu i nedelju ponovo očekuju atmosferske padavine.

Marić je istakao da je sektor sačinio plan reagovanja u najugroženijim delovima, izrazivši nadu da za tim neće biti potrebe, "ali ukoliko bude, bićemo spremni".

"U subotu i nedelju se očekuju nove padavine, ne takvog intenziteta i količine kao što je to bilo u danima koji su za nama i koji su doveli do ovih poplava, ali velika je količina vode prisutna svuda, tako da moramo da budemo pripremljeni i da reagujemo po potrebi", istakao je Marić.

Govoreći o problemu nedostatka vode u pojedinim opštinama, Marić je ocenio da je on nastao usled plavljenja renibunara i da je na lokalnim štabovima za vanredne situacije da, ukoliko je moguće, nađu rešenja.

Ukoliko nisu u mogućnosti da nađu rešenja, lokalni štabovi za vanredne situacije treba da se obrate sektoru za vanredne situacije, koji će u tom slučaju, kao što je više puta i dosad činio, obezbediti cisterne sa pijaćom vodom, dok se stanje ne normalizuje, rekao je Marić.

"Tokom prethodna dva dana, Beli Timok poplavio je više stotina objekata i oranica na periferiji Zaječara, u naseljima Višnjar, Muljak, Gojkova jaruga i Izvorski put, kao i u selima u priobalju Timoka. Do sada je evakuisano 36 osoba, od toga sedmoro dece.

U zaječarsku bolnicu smešteno je privremeno 13 osoba.

Trgoviški Timok je pričinio veliku štetu i na području opštine Knjaževac, jer se reka izlila preko puteva i mostova.

Zbog bujica, u prekidu je bio saobraćaj ka skijaškom centru "Babin Zub", a voda je odnela i deo tek izgrađenog restorana "Srna" u selu Inovi.

U negotinskom kraju, Timok se takođe izlio iz korita i potopio više desetina hektara oranica od sela Crnomasnice do Veljkova, mada je nivo reke, u odnosu na zabeleženu kotu u februaru ove godine, niži za oko jedan metar.

Opštinski štab za vanredne situacije u Beloj Palanci je procenio posle obilaska poplavljenih područja u toj opštini da je šteta naneta domaćinstvima oko 30 miliona dinara.

Štab je posle izlivanja Nišave i plavljenja nekoliko sela pre dva dana formirao Komisiju koja obilazi ugrožena domaćinstva i utvrđuje štetu.

Kako je predsednik opštine Aleksandar Živković rekao Beti, Komisija je u protekla dva dana obišla petnaestak najugroženijih domaćinstava i sačinila zapisnik.

"Procena je da je šteta od poplava oko 30 miliona dinara. Danas ćemo Komisiji za elementarne nepogode Vlade Srbije uputiti zahtev za pomoć jer naša nerazvijena opština neće moći sama da reši ovaj problem", kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, Bela Palanka će tražiti i pumpe za ispumpavanje vode iz prostorija i dvorišta, a posle toga biće dezinfikovana poplavljena područja.

Voda se povukla iz Crvene Reke, Dolce, Ljubatovice i Čiflika, ali i dalje ima vode u pomoćnim prostorijama i podrumima u Crvenoj Reci, koja je bila najugroženija.

Živković je kazao da je jedan od zaselaka u Dolcu odsečen jer je voda poplavila most.

Iz sela Đunis evakuisano je 20 domaćinstava, a premešteni su i stočni fond i poljoprivredna mehanizacija zbog izlivanja vode u slivu Južne Morave.

U tom delu isključena je i električna energija, a zaustavljen je i saobraćaj na delu regionalnog puta Kruševac-Aleksinac-Niš i obezbeđeno dežurstvo vatrogasno-spasilačke jedinice.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasilo je vanredno stanje zbog poplava u tom delu zemlje.

Za evakuisano stanovništvo obezbeđeno je snabdevanje vodom iz cisterni i evidentirane potrebe za hranom i zdravstvenom zaštitom.

Tokom noći dežurale su ekipe hitne pomoći, a danas će ih obići ekipe zdravstvenih radnika i veterinarske službe, kaže se u saopštenju.

Od Đunisa do spajanja Južne i Zapadne Morave kod Mojsinjskih planina, hidrološka služba Republičkog hidrometeoriološkog zavoda noćas je zabeležila porast vodostaja za 693 centimetra.

Načelnica prognoze voda Nena Kovačević rekla je da je noćašnji priliv vode u korito Južne Morave na tom potezu predstavljao kulnminaciju.

Vodostaj je sada u stagnaciji, a tokom dana bi, prema progonozama, trebalo da dođe do manjeg opadanja.

Dinkić najavio pomoć

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je izjavio da će vlada Srbije pomoći domaćinstvima u poplavljenim područjima.

"Obezbedili smo zajedno sa gradom Zaječarom da svako ko je imao štetu od poplave dobije nov domaći frižider, zamrzivač, podne obloge, šporet i nameštaj", rekao je Dinkić.

On je kazao da je pomoć ugroženim domaćinstvima iz domaće proizvodnje pa se na taj način pomaže ugroženim ljudima, ali i domaćoj industriji.

On je objasnio da će naredne sedmice posetiti Zaječar koji je najviše nastradao u poplavama i domaćinstvima obezbediti novo pokućstvo.

"Grad Zaječar će stati iza svega toga, obezbedili smo trogodišnji kredit. To bi trebalo da bude model za sve gradove u Srbiji koji su stradali u poplavama", rekao je Dinkić.

On je kazao da lokalne samouprave treba da naprave popisne komisije i da utvrde štetu, kako bi vlada po istom modelu kao u Zaječaru pomogla i drugom gradovima.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Voda se povlači iz poplavljenih područja

Izvor: Danas, 23.Apr.2010

Situacija u poplavljenim područjima znatno je bolja, nego prethodnih dana. Beli Timok, koji je poplavio dva naselja u Zaječaru vratio se u svoje korito, a voda se povlači i u Aleksincu i Leskovcu.

Nastavak na Danas...

Marić apelovao na lokalne vlasti da se pripreme

Izvor: Glas javnosti, 24.Apr.2010, 07:26

BEOGRAD - Načelnik sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje Predrag Marić apelovao je na predstavnike lokalnih samouprava da se što bolje pripreme za povećani nivo padavina koji se očekuje ovog vikenda...Marić je precizirao da pod pripremama lokalnih vlasti podrazumeva čišćenje odvodnih kanala...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.