Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2012, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas presuda Šešelju i odluka o Karadžiću

HAG -

Sudsko veće Haškog tribunala juče je potvrdilo da će o zahtevu Radovana Karadžića za oslobađanje po svim tačkama optužnice svoju odluku saopštiti danas, u 11 časova po srednjoevropskom vremenu.

Portparolka haškog suda je podsetila i da će Haški tribunal danas u 9 časova po srednjevropskom vremenu, izreći presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po trećoj optužnici za nepoštovanje suda.

Treći postupak protiv Šešelja za nepoštovanje suda je pokrenut zbog njegovog odbijanja da sa svog sajta ukloni četiri knjige, čiji je on autor, i šest poverljivih podnesaka u kojima su obelodanjene poverljive informacije o zaštićenim svedocima.

Radovan Karadžić je 11. juna zatražio da bude oslobođen po svim tačkama optužnice, tvrdeći da Tužilaštvo nije iznelo nijedan dokaz kojim bi potkrepilo navode o njegovoj odgovornosti za zločine.

Odbrana bivšeg predsednika Republike Srpske podnela je zahtev za oslobađanje u skladu sa pravilom 98 bis, koje daje mogućnost svakom optuženom da posle iznošenja dokaza tužilaštva iznese svoje argumente za obaranje optužnice.

Tokom jučerašnje redovne konferencije za novinare u Haškom tribunalu, na pitanje da li se ikada dogodilo da, pošto u skladu sa pravilom 98 bis optuženi ili odbrana podnesu zahtev za oslobađanjem po svim tačkama optužnice, dobiju i potvrdan odgovor, portparol Tribunala Nerma Jelačić odgovorila je negativno.

Jelačićeva je precizirala da se u prošlosti dešavalo da optuženi budu oslobođeni nekih tačaka optužnice, ali nikada po svim tačkama.

Portparol Tribunala je dodala da će iznošenje dokaza tužilaštva u procesu protiv bivšeg komandanta vojske RS Ratka Mladića početi 9. jula i da će trajati do 20. jula, kada će, kako je navela, početi tronedeljna letnja pauza u Haškom tribunalu.

Jelačićeva je saopštila da je ujedno i jedini slučaj koji je u fazi pred početkom suđenja, slučaj bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, navodeći da je prošle sedmice Tužilaštvo podnelo svoju tajnu listu svedoka i dokaza u tom postupku.

Ona je precizirala da je Tužilaštvo u slučaju protiv Hadžića podnelo listu od 141 svedoka, od kojih će 89 doći u Haški tribunal kako bi svedočili.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas presuda za nepoštivanje suda

Izvor: Cafe.ba, 28.Jun.2012

Lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju danas bi u Haškom tribunalu trebalo da bude izrečena presuda u trećem postupku za nepoštovanje suda.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.