“Galija”, “Generacija 5″ i “Električni orgazam” na zatvaranju 49. Gitarijade [FOTO]

Izvor: Bor030.net, 04.Avg.2015, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Galija”, “Generacija 5″ i “Električni orgazam” na zatvaranju 49. Gitarijade [FOTO]

Četvrto veče 49. Gitarijade proteklo je u znaku “Galije”, “Generacije 5″, “Električnog orgazma”, ali i proglašenja pobednika. Za titulu najboljeg takmičilo se 5 demo bendova, a odlukom žirija pobedu na ovogodišnjoj Gitarijadi odneo je bend “Syleth”. Atmosferu na zaječarskoj Kraljevici dodatno su podgrejale i grupe “Dingospo Dali”, “Mangrov” i “Therapy?”.

Poslednje veče 49. Gitarijade otvorio je bend “Dingospo Dali”. Ovom beogradskom alternativnom rok >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << sastavu leto 2015. ostaće upamćeno kao jedno od najuspešnijih u četvorogodišnjoj karijeri. Učešćima na Arsenal Fest – u  u Kragujevcu, Exit-u, Jelen Demofest-u u Banjaluci i Beer Fest-u, “Dingospo Dali” dodaje i Gitarijadu, za koju su, kako ističu članovi benda, posebno vezani.

Nakon nastupa momaka pomenutog beogradske grupe, binom su se začuli zvuci crnogorskog rokenrol sastava “Mangrov”. Ova nikšićka grupa crossover je alternativnog roka, progresiva i melodičnog hard-kora, što je zaječarskoj publici bilo izuzetno interesantno.

Čuvena jugoslovenska grupa “Galija” koja je svoju karijeru započela upravo pobedom na Gitarijadi 1978. godine,  razdrmala je sinoć prisutnu publiku na Kraljevici. Mnogobrojna publika uglas je pevala velike hitove ovog kultnog sastava poput pesama “Kotor”, “Još uvek sanjam”, “Na tvojim usnama”, “Dodirni me” i druge.

“Dugo nismo bili u Zaječaru i bilo je sjajno. Uspeh nije došao preko noći. Treba provesti više od sto hiljada sati sa instrumentom da biste dostigli onaj pravi rokenrol nivo. Takođe, kada se svake godine pojavljujete u nekom gradu ond vodite rečuna o svom repertoaru. U Zaječaru dugo nismo nastupali pa nismo imali taj problem”, izjavio je na konferenciji za novinare Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija.

U finalnoj večeri demo bendova među finalistima 49. Gitarijade, koji su se sinoć borili za prestižno zvanje pobednika Gitarijade bili su bendovi: “Wind Stain” i “Syleth” iz Hrvatske, “Sinovi” iz Bosne i Hercegovine, “Up’ n’ Downs” iz Slovenije i “Svemirci” iz Srbije.

U konkurenciji 5 demo bendova, čast da otvori takmičarski deo pripala je “Svemircima”. Uz ustanovljenu formu jam session-a za izvodenje nastupa sa uticajima funk-a, blues-a, rave rock-a, afro beat-a i eksperimentalne muzike, sinoćnim nastupom “Svemirci” su opravdali svoje mesto u finalu.

Nakon njih, publika je još jedanput imala priliku da čuje demo bend “Wind Stain. Ovaj hrvatski bend iz Čakoveca u finalu i tokom čitavog takmičenja predstavio se svojom glasnom i energicnom post grunge alt rock muzikom.

U nastavku programa publici su se predstavili i demo bendovi “Sinovi”, zatim “Syleth” i na kraju slovenački bend “Up’ N’ Downs”, čiji su članovi izjavili da očekuju da dobar festival kao što je Gitarijada na iznenađenje svih dovede Guns and Roses.

Kultni sastav iz Ujedinjenog kraljevstva „Therapy?“ nastupio je sinoć po prvi put na Gitarijadi. Uz pregršt svojih hitova ovaj bend vrlo brzo napravio je dobru atmosferu na glavnoj bini na Kraljevici, a od pesama koje je publika dočekala ovacijama mogle su se čuti one poput “If It Kills Me”, “Nowhere”, “Screamager” i drugih.

Bend je u izjavi za medije posebno istakao da je oduševljen zaječarskom publikom, a da su hrana i pivo u Srbiji jako slični onima u Irskoj.

Nastup na 49. Gitarijadi grupa “Therapy?” održala u okviru turneje povodom izlaska albuma “Disquiet”.

Odlukom devetočlanog žirija nagrada pobednika 49. Gitarijade otišla je riječkom demo sastavu “Syleth”. Ovaj četverac osvojio je srca stručnog žirija, a publika ih je dočekala ovacijama. U narednom periodu ovom mladom demo bendu sledi snimanje albuma, što je glavna nagrada namenjena pobedniku po odluci žirija.

Titulu pobednika 49. Gitarijade po glasovima publike na Kraljevici dobio je demo bend iz Slovenije “Up’ N’ Downs”. Merenjem vumetrom u reportažnim kolima Radio Beograda 202 publika je pokazala koga je najviše podržavala sve četiri večeri.

Za pobednika ovogodišnje Gitarijade sa područja Republike Srbije proglašen je demo sastav “Svemirci” iz Beograda, a inače jedini bend iz Srbije u ovogodišnjem finalu.

Nakon proglašenja pobednika, u revijalnom delu, prvi su na glavnu binu izašli članovi poznate grupe “Generacija 5″. Dobri stari hitovi poput “Ti samo budi dovoljno daleko”, “Ti i ja”, ali i čuveni hit “Najači ostaju” kojim je “Generacija 5″ završila sinoćni nastup, publiku su u potpunosti razdrmali i u njima probudili nostalgiju.

Još jedna poznata jugoslovenska grupa nastupila je na ovogodišnjoj Gitarijadi, zatvorivši tako četvrto veče ove velike rokenrol manifestacije.

U ritmu dobrih starih vremena “Električni orgazam” izveo je neke od svojih najvećih hitova, a koji su bili propraćeni ovacijama publike. Sa bine su se mogli čuti hitovi poput “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, “Bejbe ti nisi tu”, “Krokodili dolaze” i drugi hitovi koje publika jako voli.

Nastupom “Električnog orgazma” zatvorena je još jedna Gitarijada u nizu, a organizatori obećavaju da će jubilarnih 50 godina postojanja ove manifestacije naredne godine biti obeleženo na spektakularan način.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.