Splitska luka ove godine očekuje više od 260 kruzera

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Apr.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Splitska luka ove godine očekuje više od 260 kruzera

SPLIT - Ove godine u splitsku luku pristat će više od 260 kruzera, koji će u Split dovesti više od 200.000 putnika, a o velikom interesu za pristajanje u tu luku najbolje govori podatak da već sada postoje rezervacije za 265 novih kruzera koji će u tu luku uploviti i u ljeto 2016. godini.

"Osim država Europske unije, u Split vole doći i američki turisti. Zapravo u grad dolaze najjače kompanije za kruzing putovanja. Velika prednost grada su odlični izleti koji se turistima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prodaju na kruzeru. Osim razgledavanja grada, najviše su zainteresirani za Dioklecijanovu palaču, Plitvice, Krku, Međugorje, Salonu, Trogir i Radmanove mlinice", kaže rukovoditelj Lučkog operativnog centra Lučke uprave Split, kapetan Vjekoslav Grgić.

Kruzing turistima je Split prva luka iz Venecije ili zadnja prema Veneciji, a na svom putovanju osim Splita i Dubrovnika još obiđu Crnu Goru, Grčku i Tursku.

Nakon pristanka u luku ili na sidrište, turisti se na kopnu zadržavaju maksimalno do jednog dana. Dio ih odlazi na izlete, ostali šetaju po gradu, razgledavaju ponude u zlatarnama, degustiraju domaću hranu po gradskim restoranima, fotografiraju se uz gradske znamenitosti, a ima ih i koji obavljaju stomatološke preglede.

Pretpostavlja se da turisti nakon izlaska sa kruzera na razne osobne potrebe u gradu potroše do 70 eura, pa se tako procjenjuje da se od 200.000 turista u godinu dana zaradi do stotinjak milijuna kuna. Splitska luka je treća luka na Mediteranu poslije Napulja i Pireja. Kroz nju godišnje prođe 4,2 milijuna putnika i 700.000 vozila.

Među kruzerima koji će u ovoj godini pristati u splitsku luku bit će i Norwegian Jade sa 2.800 putnika te 319 metara dugi Celebrity Silhouette s 3.000 putnika.

Grgić napominje da su prošle godine u luku Split uplovila 232 kruzera, dok će ih ove godine uploviti 30 više.

"Ti su kruzeri prošle godine u naš grad doveli oko 184.000 putnika, a ove godine će ih biti za još 30.000 više. Za sljedeću sezonu 2016. godine biti će gotova dva nova veza za kruzere što će nam uvelike olakšati promet u luci. Zadnjih smo godina imali po 60 kruzera na sidrištu, a sada s obzirom na dobivenu dubinu pristaništa od 260 kruzera tek njih dvadesetak završi na sidru", rekao je.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.