Grčka napolje iz propale Unije

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2015, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka napolje iz propale Unije

Ekonomista i poslanik vladajuće grčke Sirize Kostas Lapavicas u združenom intervjuu za nemačke dnevnike "Tagešpigl" i "Pres Projekt Internacional poručuje evropskim partnerima da "udaraju mrtvog konja".

Lapavicas u razgovoru kaže da je strategija Sirize za podsticanje promena u EU i evrozoni propala i da je pitanje vremena kad će ljudi to shvatiti. Uz osudu kreditora, ekonomista navodi da su pred strankom teške odluke.

- Hoćemo li se držati programa kojeg smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << proglasili Grcima? Ili ćemo se predati institucijama, Brisel grupi, trojki ili kako ih već želite zvati? Te dve stvari nisu kompatibilne - kaže Lapavicas.

On dodaje da ne postoji "srednji put" jer ga evrozona ne dopušta i da je vođstvo Sirize delom iznenađeno neuspehom u nastojanju da se izmene evropske političke smernice.

- Grčka mora da razmisli o istinski alternativnom putu, a to je napuštanje propale monetarne unije. Izlazak je očigledno bio jedini put od početka. Ako želite da primenite takav program kakav je proglasila Siriza, koji nije radikalan, već u suštini umereni kejzijenizam, onda morate ozbiljno razmisliti kako ćete izaći iz ograničenja evrozone. Ja mislim da bi Grčka trebalo da postavi za cilj dogovorni izlazak bez svađe, borbe ili jednostrane akcije. To bi značilo da zajedno s izlaskom tražimo restrukturiranje dugova - navodi on.

Lapavicas je Nemačku nazvao "najdelikventnijom zemljom EU".

- Nemačka je najdelikventnija u Evropi. Ne Grčka, ne Španija, ne Italija. I zasigurno ne Francuska koja igra prema pravilima više od Nemačke. Nemačka se nije pridržavala pravila. Često optužuju Grčku da živi iznad svojih mogućnosti. To je istina. Ali Nemačka takođe živi ispod svojih mogućnosti i to je načina na koji generiše izvoz, ne zbog tehnologije, produktivnosti i svega toga. To je razlog zašto je tako uspešna - zaključuje Lapavicas.

Upitan o potencijalnom protivljenju evropskih partnera takvom scenariju, ekonomista kaže da nije sigurno da čitava evrozona ne želi Grčku izvan monetarne unije i podseća da je nemački ministar finansija Volfgang Šojble još 2011. godine podržavao sporazumi izlazak.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.