Grčka: Razlike između EU i MMF-a koče kompromis

Izvor: Akter, 05.Maj.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Razlike između EU i MMF-a koče kompromis

Ozbiljne razlike i protivrečnosti između grčkih poverilaca, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, koče pregovore o postizanju sporazuma, ocenila je danas grčka vlada.

"Zbog nemogućnosti sporazuma između tih institucija ne može se postići kompromis", navela je vlada u saopštenju i podvukla da su za tu situaciju isključivo odgovorni grčki poverioci.

Grčka vlada optužila >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je EU i MMF da slede "različite strategije".

MMF je nepopustljiv kada je reč o reformama tržišta rada i  penzija ali je fleksibilniji po pitanju smanjenja javnog duga da bi zemlja bila održiva, a s druge strane Evropska komisija se protivi svakom restrukturiranju duga ali je mekša po pitanju teških reformi oko tržišta rada i penzija, navodi se u saopštenju vlade.

"Imajući u vidu ovu veliku razliku, grčka vlada odlučila je da ne donosi zakone o reformama pre sporazuma sa svojim poveriocima".

Atina i njeni poverioci nekoliko meseci pokušavaju da nađu sporazum o merama koje zemlja treba da usvoji da bi se oslobodila poslednja tranša zajma od 7,2 milijarde evra.

Dugo trajanje pregovora teško je pogodilo grčku privredu, koja se našla u manjku likvidnosti kada joj dospeva otplata duga MMF-u 12. maja od 769 miliona evra.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis, koji je u poseti više evropskih zemalja, rekao je danas u Briselu da neće biti sporazuma sa kreditorima do sastanka ministara finansija evrozone, 11. maja.

Portparol grčke vlade rekao je u ponedeljak da vlada očekuje sporazum s poveriocima do kraja maja ili do kraja juna, uz uveravanja da će zemlja poštovati svoje dugove.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Razlike između EU i MMF-a koče kompromis

Izvor: Akter, 06.Maj.2015, 08:22

Ozbiljne razlike i protivrečnosti između grčkih poverilaca, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, koče pregovore o postizanju sporazuma, ocenila je grčka vlada..."Zbog nemogućnosti sporazuma između tih institucija ne može se postići kompromis", navela je vlada u saopštenju i podvukla...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.