Bili nova Grčka, ali ovo je karika koja nedostaje

Izvor: B92, 17.Avg.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bili nova Grčka, ali ovo je karika koja nedostaje

Primetan oporavak španske ekonomije doneo je i buđenje sektora nekretnina, možda i najveće žrtve ekonomske recesije koja je pogodila tu zemlju pre sedam godina.

Prema zvaničnim statistikama koje prenosi Blumberg, potražnja za stanovima u prvom tromesečju dosegla je najveći nivo u poslednjih šest godina.

Potražnja je posebno primetna u najvećim gradovima, pristonici Madridu te Barseloni gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodaja novoizgrađenih stanova skočila 10 odsto.

Zbog recesije i bankarske krize cene nekretnina pale su 96 odsto u 2013. u odnosu na vrhunac iz 2006. godine.

Ali, ove godine će španska privreda porasti već treću godinu zaredom i to za tri odsto. No, za razliku od pređašnjeg ciklusa gde je građevina pokretala ekonomiju, sada to čine izvoz i potrošnja.

"To je važna razlika u odnosu na prošlost", izjavio je Feliks Lores, ekonomista u banci BBVA.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.