Bili nova Grčka, ali ovo je karika koja nedostaje

Primetan oporavak španske ekonomije doneo je i buđenje sektora nekretnina, možda i najveće žrtve ekonomske recesije koja je pogodila tu zemlju pre sedam godina.

Svet

Izvor: Poslovni.hr

Četvrtak, 17.08.2017.

16:00

Bili nova Grčka, ali ovo je karika koja nedostaje
Foto:Thinkstock

Prema zvaničnim statistikama koje prenosi Blumberg, potražnja za stanovima u prvom tromesečju dosegla je najveći nivo u poslednjih šest godina.

Potražnja je posebno primetna u najvećim gradovima, pristonici Madridu te Barseloni gde je prodaja novoizgrađenih stanova skočila 10 odsto.

Zbog recesije i bankarske krize cene nekretnina pale su 96 odsto u 2013. u odnosu na vrhunac iz 2006. godine.

Ali, ove godine će španska privreda porasti već treću godinu zaredom i to za tri odsto. No, za razliku od pređašnjeg ciklusa gde je građevina pokretala ekonomiju, sada to čine izvoz i potrošnja.

"To je važna razlika u odnosu na prošlost", izjavio je Feliks Lores, ekonomista u banci BBVA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: