Ðelem fest u Kragujevcu 28. i 29. avgusta

Izvor: Akter, 23.Avg.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ðelem fest" u Kragujevcu 28. i 29. avgusta

U Kragujevcu će 28. i 29. avgusta biti održan prvi "Ðelem fest", putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije, najavili su organizatori "Roma centar" i nevladina organizacija "Milenijum"

Promocija kulture nacionalnih manjina nosi naziv "Ðelem fest", po opšte poznatoj romskoj himni "Ðelem, đelem" (Putujem, putujem), jer će putovati, odnosno obilaziti gradove i opštine u Srbiji.

U okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << "Ðelem festa", koji će biti održan u Domu omladine i na Trgu ispred Prve kragujevčke gimnazije, biće promovisane nacionalne manjine kroz muzičke koncerte, narodne igre, kroz promociju kuhinje, kao i predavanjima, tribinama, debatama i radionicama na temu istorije

i tradicije, religije, međusobnih odnosa, jezika...

"Ðelem fest", kako ocenjuju organizatori, model je promovisanja kulturnih, tradicionalnih, verskih, istorijskih i drugih vrednosti nacionalnih manjina u Srbiji putem direktnog upoznavanja građana sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su prisutne, ili žive u njihovim lokalnim zajednicama.

Cilj festivala je da se utiče na smanjenje stereotipa i predrasuda prema manjinama, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji, navode organizatori.

Prvog dana "Ðelem festa" u Domu omladine biće održana tribina na temu "Religija kao izvor tolerancije" na kojoj će učestvovati predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, Rimokatoličke crkve i Srpska pravoslavne crkve.

Drugog dana festivala, na Trgu ispred kragujevačke gimnazije, u večernjim satima u muzičkom programu će učestvovati Gradski ansambl Novi Pazar, grupa "Forte Piaono" iz Kragujevca, kao i grupa "KAL" iz Beograda. Te večeri biće priređena i degustacija kuhinja nacionalnih manjina.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Kragujevac: Festival u čast nacionalnih manjina

Izvor: B92, 24.Avg.2014, 00:03

U Kragujevcu će 28. i 29. avgusta biti održan prvi Đelem fest, putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije...Promocija kulture nacionalnih manjina nosi naziv Đelem fest, po opšte poznatoj romskoj himni "Đelem, Đelem" (Putujem, putujem), jer će putovati, odnosno obilaziti gradove i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.