Nišlije neće elektronsku muziku na Bubnju?

Izvor: JuznaSrbija.info, 27.Jun.2016, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije "neće" elektronsku muziku na Bubnju?

Povodom održavanja festivala elektronske muzike "Pozitiv fest" na lokaciji Spomen parka "Bubanj" u Nišu, ragovale su mnoge društvene organizacije i udruženja, napominjući da takav festival vređa dostojanstvo žrtava palih u Drgom svetskom ratu.

Saopštenje oraganizatora "Pozitiv fest" prenosimo u celosti..

PozitivNI, music & art adventure izdaje sledeće SAOPŠTENjE povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << organizacije festivala elektronske i rok muzike Pozitiv fest:

Pozitiv fest će biti organizovan od 15 - 17.07.2016. godine u Nišu. Osim muzičkog programa na tri lokacije, od kojih će na dve ulaz biti slobodan, organizatori saopštavaju da će festival imati i društveno-odgovorni i edukativni karakter. Nakon konsultacija i podrške Zavoda za zaštitu spomenika, odlučeno je da lokacija festivala bude – Park na Bubnju.

Razlozi za izbor lokacije:

- Škole i kulturno – istorijske ustanove Grada nemaju organizovane aktivnosti, niti bilo kakve edukativne posete Parku.

- Park je godinama neosvetljen, najčešće prljav i sa oštećenom i dotrajalom infrastrukturom.

- Bubanj je u medijima već godinama okarakterisan kao "izletište"

- U svetu i okruženju, pa i u nekim gradovima Srbije, festivali ovog tipa imaju svrhu edukacije omladine, sećanja na žrtve i prezentovanja kulturno-istorijskih lokacija.

- Ostale lokacije na kojima se organizuju festivali i koncerti, takođe, su vezane za istorijske spomenike i spomenike kulture u Nišu.

PozitivNI organizuje festival bez ikakvih sredstava iz gradskog ili republičkog budžeta ili iz projekata NGO i drugih organizacija.

Organizacija festivala namerava da:

- Uloži značajna sredstava u uređenje Parka.

- Popravi postojeću i instalira dodatnu rasvetu u Parku.

- Popravi i dodatno obezbedi dovode vode za piće.

- Popravi postojeću parkovsku opremu.

- Generalno očisti i uredi Park, pre, u toku, i nakon festivala, kao i da organizuje kontinuirane akcije održavanja Parka.

Sećanje i pomen žrtvama, kao i edukacija posetilaca osmišljeni su kroz:

- Polaganje venaca na spomenik od strane Veterana 63. Padobranske brigade.

- Prodaja cveća, po simboličnoj ceni dostupnoj svima, koje će posetioci položiti na spomenik na ulazu u Park - prihod od prodaje cveća biće namenjen dodatnom sređivanju Parka.

- Podela informatora o Parku na ulazu u festivalski prostor.

- Emitovanje slajdova sa fotografijama, video materijalom, i informacijama na video bimu pored spomenika za vreme trajanja festivala.

- Emitovanje dokumentarnih filmova o značaju i značenju spomenika na Bubnju, na srpskom i engleskom jeziku, na sve 3 bine, tokom celokupnog programa festivala.

PozitivNI već godinama organizuju humanitarne akcije i događaje u oblasti umetnosti i kulture Niša, a svrha je doprinos poboljšanju kvaliteta sadržaja kulture, i edukacija mladih. Poslednji primeri su:

- Humanitarni koncert Nemanje Radulovića, od čijeg prihoda je opremljena multimedijalna sala Fakulteta umetnosti u Nišu.

- Organizacije uličnog festival PozitivNI, u Dušanovoj ulici, sa preko 300 učesnika i izvođača.

Svesni smo da organizacija festivala na Bubnju zahteva mnogo više posvećenosti, pijeteta, energije, a svakako i materijalih ulaganja, nego organizacija sličnog dogadjaja na nekim drugim lokacijama. Naš isključivi motiv je čuvanje od zaborava i propadanja jedne ovako značajne lokacije za kulturno – istorijski život Niša i želja da učinimo nešto dobro za grad i mlade ljude koji žele da ostanu ovde.

Naravno, ovo je istovremeno i poziv svim institucijama i udruženjima, da zajedno doprinesemo kako čuvanju ovog mesta od zaborava, tako i kontinuiranoj edukaciji naših građana.

PozitivNI

Jelena Rudić,

Sebastijan Krstić

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.