Izvor: BalkanRock.com, 21.Sep.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučki “No Stress Fest”: Eyesburn bolji nego ikad!

foto: Arhiva

Trodnevni muzički festival pod nazivom “No Stress Fest“, na kojem su nastupili Bad Copy, Edo Maajka i Eyesburn, okončan je u subotu naveče u Klubu studenata Banjaluka (KSB) ekspolozivnim nastupom beogradske reggae core ekipe.

Da se odmah razumijemo, iako nazvan (mini) festivalom “No Stress Fest”, program ovog dešavanja je bio koncipiran kao tri zasebne svirke tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << tri vezana dana, prije nego što je zaista neko sveobuhvatno festivalsko iskustvo, ali to je zaista manje bitno. Nakon ljeta koje je bilo pretrpano festivalima raznih veličina i profila, bilo je veoma osvježavajuće vratiti se u klupske prostore, mada je pod velikim znakom pitanja da li ova množina zaista stoji, ali to će nam nadolazeća jesen ubrzo pokazati. Inače, iza organizacije ovih nastupa stoji ekipa koja je realizovala OK Fest, pa su gorenavedne bendove odlučili da ponovo angažuju za nastup u KSB.

Prve večeri publika je imala priliku da čuje i vidi razuzdani beogradski trio Bad Copy, koji su ove godine pohodili Banjaluku tokom juna, kada su nastupili druge večeri Beer Festa, koje će ostati upamćeno po ogromnom pljusku i shodno tome, malobrojnoj publici. Bad Copy su sada već prilično redovno ime u Banjaluci, te su njihovi dolasci (napokon) nezavisni od promocije novog albuma, a tokom ovog nastupa prošetali su publiku kroz sve svoje faze, sa akcentom na još uvijek aktuelno izdanje “Krigle”.

Prvo veče vikenda bilo je rezervisano za Eda Maajku i njegovu FM Jam bratiju, koje smo takođe slušali ove godine na festivalu “Živjeti slobodno” u maju. Povratnik iz Izraela ponovo je sa sobom poveo najbolje od najboljih, pa se u njegovom društvu kao vokal za “duplanje” našao Frenkie, dok je za plejerima bio iskusni DJ Soul. Tokom nastupa balkanskog majstora rima, prostor KSB-a je bio pun kao šibica, što je dokaz da banjalučka publika poželjela nastupa najpoznatijeg ex-Yu repera.

Završno i prvo gitarsko veče nam je, očekivano, bilo i najinteresantnije, tim prije jer se od posljednjeg nastupa Eyesburna mnogo štošta promijenilo, a prije svega članovi. Baš kao i na početku karijere, postava benda je ponovo svedena na četvorku, a pored Nemanja Kojića Kojota i Zorana Đuroskog Đure, tu su i novi članovi sastavi – Slobodan Đukić na basu i Boris Usanović za bubnjevima. Ispostavilo se da je skepsa kako će bend zvučati u “skraćenoj” postavi bila potpuno neosnovana, štaviše, moglo bi se kazati, u najmanju ruku, smiješna. Činjenica je da Eyesburn nikada nije zvučao tako dobro i žestoko, utegnuto i precizno, a oni koji su uspjeli da uživo isprate sve personalne promjene benda, sasvim sigurno su ostali zaprepašteni – pozitivno, naravno. Zapravo, pokazalo se da je većina fanova bila u pravu kada je u pitanju stav glede “ere saksofona”, pa iako je zvučnoj slici Eyesburna pružao jednu novu dimenziju, nije savršeno “lijegao” na sirovi zvuk sastava, a posebno ne tokom izvedbi starijih numera. Ovako, bend je u Banjaluci napravio idealan presjek dosadašnje karijere, pa iako se Nemanja svega nekoliko puta dohvatio trombona, njihov nastup je bio potpuno Eyesburn iskustvo, a izvođenjem nove numere “Dream is Over”, natuknuo nam i kako će zvučati novi materijal koji je u pripremi.

Kada se sve sabere i oduzme, “No Stress Fest” nam je na sasvim prigodan način najavio da stiže sezona koncerata u zatvorenom, a organizatorima treba odati pohvalu za istrajnost na poduhvatu da alternativniju muziku stavi u prvi plan, što nikako nije mala stvar.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.