FBI mrsi konce Klintonovoj pred izbore?

Izvor: B92, 29.Okt.2016, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI "mrsi konce" Klintonovoj pred izbore?

Vašington -- Bivša američka državna sekretarka i kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika SAD Hilari Klinton 11 dana pred izbore našla se ponovo na meti FBI.

FBI razmatra mogućnost da opet pokrene istragu jer su se pojavili novi mejlovi koje je Klintonova slala s privatnog naloga dok je obavljala dužnost američkog državnog sekretara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nakon što je u julu FBI saopštio da je istraga u vezi s tim završena, direktor FBI-ja Džejms Komi je u pismu upućenom predsednicima kongresnih odbora saopštio da ga je "nedavni razvoj događaja" podstakao da obnovi istragu.

"Istražujući odvojeni slučaj, FBI je saznao za mejlove koji se čine značajnima za ovu istragu. Pišem vam kako bi vas obavestio da me istraživački tim izvestio o ovome i da sam se složio da FBI preduzme prikladne istraživačke korake kako bi se omogućilo istražiteljima da revidiraju ove mejlove i utvrde sadrže li oni klasifikovane informacije, kao i da procene njihovu važnost za našu istragu", navedeno je u Komijevom pismo.

On napominje da ne zna koliko će istraga trajati niti hoće li se materijal pokazati važnim.

Mejlovi nisu povezani sa objavama Vikiliksa niti Fondacijom klinton, javljaju za CNN policijski izvori.

Američki Stejt department saopštio je da će sarađivati u eventualnoj istrazi FBI, a šef izbornog štaba Hilari Klinton, Džon Podesta, rekao je da su u njenom štabu uvereni da će FBI, kada bude završio najnoviju fazu istrage, ponovo dati preporuku da se ne podigne optužnica protiv bivše državne sekretarke u vezi njene upotrebe privatnog servera.

"Direktor FBI duguje američkom narodu da odmah objavi kompletne detalje o tome šta se sada istražuje", naveo je Podesta u saopštenju.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp, rival Klintonove na predstojećim izborima koji se održavaju 8. novembra, pozdravlja najavu FBI da ispita mogućnost ponovne istrage nakon što su objavljeni novi mejlovi.

"Imam veliko poštovanje prema činjenici da FBI i Ministarstvo pravde sada imaju hrabrosti da isprave užasnu grešku, koju su napravili", rekao je Tramp.

Do izbora je ostalo još malo, a sudeći po većini nedavno objavljenih anketa, predsednička trka je praktično rešena u korist kandidatkinje demokrata. Međutim, neka istraživanja i dalje predviđaju vrlo neizvesnu trku, pa ostaje pitanje kako će dešavanja u finišu predizborne kampanje uticati na birače i mogu li promeniti trenutne prognoze.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.