Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uključivanje Srbije u Zajedničku odbrambenu politiku EU?

BEOGRAD -

Ministri odbrane Srbije i Italije Dragan Šutanovac i Đanpaolo di Paola razgovarali su danas o uključivanju Srbije u Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku Evropske unije. Na sastanku je posebno naglašena podrška Italije brzom pristupanju Srbije članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, "o čemu će se u EU razgovarati već 23. marta", sapštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Šutanovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Di Paola sastali su se u okviru Samita Srbija-Italija.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i naglasili da će se ona i u budućnosti prvenstveno bazirati na saradnji u oblasti školovanja, obuke i usavršavanja.

Na sastanku je razgovarano i o podršci Ministarstva odbrane Italije uključivanju Srbije u Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir kao i podršci učešću u svim regionalnim inicijativama.

Šutanovac je izrazio očekivanje da će dve države nastaviti uspešnu saradnju u oblasti odbrane i naglasio zainteresovanost za uspostavljanje vojno-ekonomske i naučno-tehničke saradnje sa kompanijama iz Italije.

On je zahvalio na podršci koju Italija pruža u reformi sistema odbrane tako i procesu evropskih integracija Srbije, posebno istakavši značaj podrške prilikom dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Vojne konsultacije ministarstava odbrane Srbije i Švedske

U Beogradu su održane bilateralne vojne konsultacije predstavnika ministarstava odbrane Srbije i Švedske na kojima je predložen niz oblasti za uspostavljanje saradnje.

Švedska strana je spremna da pomogne dostizanju potrebnog stepena interoperabilnosti srpskih oružanih snaga i uspostavljanje saradnje sa Nacionalnim univerzitetom odbrane i Vojnom akademijom, objavljeno je danas na sajtu srpskog resornog ministarstva.

Predstavnici Ministarstva odbrane Švedske su izrazili interesovanje i za sadržaj Projekta uništavanja viškova i skladištenja konvencionalne municije i ubojnih sredstava i za izgradnju i razvoj civilnih kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama.

Tokom razgovora, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izneli su predloge za uspostavljanje saradnje u oblasti budžeta i finansija, upravljanja ljudskim resursima, rodne ravnopravnosti i učešća u multinacionalnim operacijama.

Reč je prvim bilateralnim konsultacijama nakon dužeg vremena i one predstavljaju osnovu za potpisivanje Plana bilateralne vojne saradnje, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane.

Delegaciju Ministarstva odbrane Srbije predvodio je pukovnik Predrag Kraljević, a Oružnih snaga Švedske kapetan bojnog broda Lenart Danijelson.

Švedska delegacija obišla je i Centar Generalštaba Vojske Srbije za mirovne operacije, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.