Srbija u Briselu otvara poglavlja 20 i 26

Izvor: RTS, 27.Feb.2017, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Briselu otvara poglavlja 20 i 26

Na međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija će otvoriti dva poglavlja u pregovorima o prijemu u Evropsku uniju. Poglavlje 20 obuhvata preduzetništvo i industrijsku politiku. Poglavlje 26 se odnosi na kulturu i obrazovanje, a očekuje se da ono odmah bude i zatvoreno. Srbija je dosad otvorila osam, a privremeno zatvorila dva, od ukupno 35 poglavlja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Iako lakša za pregovaranje, dva poglavlja koja otvaramo nisu i manje važna za Srbiju, jer spadaju u kategoriju onih čije bi efekte građani direktno trebalo da osete.

Imajući u vidu političke okolnosti u Uniji, izbore u nekoliko zemalja članica, za resorno ministarstvo su dva otvorena poglavlja – dobra vest.
"Mislim da smo mogli da otvorimo i tri, ali sačekaće poglavlje 29 o carinskoj uniji za koje smo poslali pregovaračku poziciju. Ali, ja nisam nezadovoljna. To je jedna solidna dinamika, da pokazuje da napredujemo na putu evrointegracija, pravi izazov je zatvarati poglavlja", ističe ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Zatvoriti poglavlje 20, o industrijskoj politici i preduzetništvu, kojim se bavi čak 25 institucija u Srbiji, uz modernu strategiju znači i primenu svih načela i politika iz te oblasti u praksi.
"Ono što bi trebalo da bude rezultat jeste mnogo brži razvoj, mnogo više direktnih stranih investicija, mnogo efikasnija preduzeća, uključujući i ova javna preduzeća koja često nisu efikasna a koja su subvencionisana i tako dalje", ukazuje generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.
Prema njenim rečima, poglavlje 20 ima mnogo veze i sa poglavljem koje se tiče državne pomoći. To su, kako kaže, neki direktni efekti i rezultati.
Svaki impuls tempu pregovaranja, Centar za evropske politike smatra dragocenim za Srbiju, pa i otvaranje i istovremeno zatvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi iz čijeg okvira programe već sprovodimo.
"Iz upravo tog poglavlja 26 neke teme postaju sve značajnije i značajnije, kao što je omladinska politika. Recimo, u okviru Berlinskog procesa pokrenuta je regionalna kancelarija za mlade 'Rajko', koja se upravo u ovim mesecima uspostavlja u operativnom smislu. To pokazuje, zapravo, da u oblasti omladinske polike postoji jedna veća potreba da se stimuliše regionalni razvoj i razvoj na evropskom nivou", napominje Milena Lazarević iz Centra za evropske politike.
Zemlje u regionu poglavlja su brže otvarale, poput Crne Gore. Za pet godina čak 26, ali zatvorena svega dva, koliko ćemo sada imati i Srbija. Najavljeno je da će ove godine biti bolja statistika.
Srbiji, kažu, preostaje da se nametne kao dobar kandidat, uprkos problemima sa kojima se Unija suočava i uprkos sopstvenim izazovima, poput poštovanja sporazuma s Prištinom i odnosa sa Hrvatskom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SRBIJA DVA KORAKA BLIŽA CILJU: Otvorena poglavlja 20 i 26 u pregovorima sa EU

Izvor: Telegraf.rs, 27.Feb.2017

Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU. Reč je o poglavlju 20, koje obuhvata preduzetništvo i industrijsku politiku i poglavlju 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje. Na istom sastanku, kako saznaje Tanjug, odmah je privremeno zatvoreno poglavlje 26, jer u oblasti obrazovanja...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.