Letonija podržava Srbiju na putu ka EU

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letonija podržava Srbiju na putu ka EU

Letonija i Savet EU podržavaju otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije što je pre moguće, ali uspeh i brzina tog procesa zavise od napretka Srbije, naročito u ključnim poglavljima vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, poručuje letonski šef diplomatije Edgars Rinkevičs.
Rinkevičs je, u intervjuu Tanjugu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uoči posete Beogradu koja je najavljena za 22. april, istakao da je EU spremna da pomogne Srbiji da dostigne cilj otvaranja prvih poglavlja, ali je ukazao da to treba da bude zajednički napor.

"Opipljiva dostignuća, kao što je dostavljanje akcionih planova za poglavlja posvećena osnovnim pravima i pravosuđu, dalje reforme i njihova primena, kao i dalja posvećenost u dijalogu sa Kosovom - to su suštinski elementi potrebni za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja", rekao je ministar spoljnih poslova Letonije, koja trenutno predsedava Savetu EU.
Podsetivši da su pristupni pregovori Srbije počeli pre više od godinu dana, Rinkevičs je ocenio da bi taj proces zaista trebalo da krene napred.
"Međutim, veoma je važno istaknuti da uspeh i brzina zavise od napretka koji postigne Srbija, posebno u ključnim poglavljima vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom", ukazao je Rinkevičs.
Letonski šef diplomatije je, takođe, izrazio nadu da će 2015. biti godina značajnog napretka za Srbiju.
"Želeo bih da naglasim da cenimo posvećenost srpskog društva i vlade nacionalnom reformskom procesu", istakao je letonski šef diplomatije.
Upitan kako vidi dijalog između Beograda i Prištine, Edgars Rinkevičs je ocenio da je nastavak dijaloga 9. februara, posle produžene pauze i sa novim timom glavnih pregovarača, veoma pozitivan signal te da se isto može reći i za sporazum o pravosuđu koji je postignut na tom sastanku.
"Posvećenost i dostignuća Srbije su primećeni i cenjeni", naglasio je Rinkevičs, ali je napomenuo da još dosta toga ostaje da se uradi i implementira.
Ukazavši da je Poglavlje 35 o Kosovu od velikog značaja u pregovaračkom procesu Srbije, on je ohrabrio našu zemlju da nastavi sa konstruktivnim pristupom i ostane posvećena postizanju napretka u dijalogu.
Kad je reč o stavu EU i poziciji Srbije prema Rusiji, Rinkevičs je rekao da svaka država članica Unije ima svoj stav i istoriju odnosa sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom u svetu, ali da je važno usaglasiti zajedničke pozicije, dok se od država kandidata očekuje postepeno usklađivanje.
"Važno je da usaglasimo zajedničke pozicije koje su zasnovane na našim zajedničkim principima i normama, naročito u slučaju odnosa EU i Rusije, poštovanja međunarodnog prava, suvereniteta i utvrđenih međunarodnih granica", istakao je letonski šef diplomatije.
Što se tiče procesa pristupanja EU, kako je rekao, od zemalja kandidata se očekuje da se progresivno usklade sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije u periodu do pristupanja, u čemu se, kako je objasnio, očekuje trend stalnog napredovanja.
Upitan koje će biti glavne teme tokom njegove predstojeće posete Beogradu, Rinkevičs je rekao da će u fokusu razgovora biti proces evropskih integracija i pristupni pregovori Srbije.
"Letonija je sada na polovini svog predsedavanja Savetu EU, što je odličan trenutak za procene i razgovore o tome kako najbolje nastaviti dalje pregovore o proširenju EU", naveo je Rinkevičs.
Edgars Rinkevičs je izrazio očekivanje da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati i o trenutnim globalnim događanjima i razvoju situacije na polju bezbednosti.
"Zainteresovan sam da čujem kakav stav imaju moje srpske kolege po tim pitanjima s obzirom na trenutni status i iskustvo Srbije kao predsedavajuće OEBS-u", zaključio je letonski ministar spoljnih poslova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.