Kijev: Kraj akcije na istoku Ukrajine

Izvor: RTS, 18.Apr.2014, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: Kraj akcije na istoku Ukrajine

Kijev prekinuo policijsku akciju na istoku zemlje, svega nekoliko sati pošto su šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, EU i SAD postigli dogovor o rešavanju kriza. Od svih strana u Ukrajini traži se da se uzdržavaju od nasilja i da što pre počne široki nacionalni dijalog.

14.37 - Kijev obustavio "anti-terorističku operaciju" na istoku Ukrajine, javlja Raša tudej. Jedna osoba ranjena u pucnjavi Krematorska. 

12.10 - Naoružane proruske grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da će napustiti okupirane zgrade ako ukrajinska vlada podnese ostavku, javlja AP, prenosi Tanjug

10.56 - Janukovičev sin na poternici ukrajinskih vlasti, prenosi agencija Itartas, javlja Tanjug.

Sporazum u Ženevi predviđa da se što pre razoružaju sve nelegalno naoružane grupe, a nezakonito zauzeti objekti vrate pod kontrolu ukrajinskih vlasti. Proruski demonstranti koji su učestvovali u pobuni biće amnestirani, ali ne i oni za koje se utvrdi da su krivi za najteže zločine.

Prema dogovoru, Kijev bi trebalo da radi na izmenama Ustava, da se više ovlašćenja centralne vlasti prenese na regionalne uprave i da taj prenos bude jasan.

Na ulicama Donjecka, drugog po veličini grada na istoku Ukrajine, sporazum nije dočekan raširenih ruku.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk na vanrednoj sednici vlade rekao je da će Kijev ispuniti sve odredbe sporazuma.

Jacenjuk je pozvao demonstrante da deblokiraju sve administrativne zgrade i pozvao kijevske vlasti da ispune uslov o amnestiji za one demonstrante koji napuste zgrade i polože oružje.

Jacenjuk je rekao da će ukrajinska vlada razmotriti saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom na zatvorenoj sednici, preneo je Itartas.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozdravio je početnu rundu diplomatskih pregovora o krizi u Ukrajini i rekao kako će potpuno sprovođenje sporazuma pomoći njenom smirivanju.

Generalni sekretar UN je ohrabren time što su sve strane pokazale sposobnost da se dogovore o jednom broju konkretnih i hitnih koraka usmerenih ka smirivanju situacije i nalaženju mirnog rešenja krize, prenosi Itartas.

Ban je uporno podvlačio da je konstruktivan i na postizanje rezultata usmeren dijalog između svih zainteresovanih strana jedini način za postizanje mirnog rešenja, stoji u saopštenju portparola generalnog sekretara.

Ban je dodao da je situacija u Ukrajini i dalje izuzetno promenljiva.

On očekuje da sve strane pokažu ozbiljne namere da se angažuju na implementaciji koraka predviđenih dogovorom iz Ženeve, koji će doprineti trajnom rešenju krize, piše u saopštenju.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da su Vašington i njegovi saveznici spremni za uvođenje dodatnih sankcija ako se Moskva ne bude pridržavala datih obećanja.

U međuvremenu, NATO je saopštio da će pojačati svoje pomorske snage na Baltičkom moru, kako bi pružio zaštitu istočnoevropskim saveznicima dok traje ukrajinska kriza.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Istok Ukrajine - ni rat, ni mir

Izvor: RTS, 18.Apr.2014

Uprkos dogovoru šefova diplomatija Rusije, Ukrajine, EU i SAD o rešavanju krize u Ukrajini, situacija na istoku zemlje je i dalje konfuzna. Mada je Kijev prekinuo policijsku akciju na istoku Ukrajine, novi gradovi padaju u ruke proruskih aktivista...15.55 - Kijev: Specijalne operacije u istočnoj Ukrajini...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.