Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odobrila dodatnih 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji zbog izbegličke krize

Evropski savet odobrio je danas dodatnih 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji kao pomoć za suočavanje sa izbegličkom krizom.

Nova sredstva koja stavljamo na raspolaganje vlastima u Beogradu i Skoplju, koje su već učinile mnogo da bi rešile ovo pitanje, važan su signal kontinuirane evropske solidarnosti, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han, preneo je u saopštenju EU Info centar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Han je naglasio da "aktuelna izbeglička kriza predstavlja izazov globalnih razmera" i založio se za tesnu saradnju sa partnerima EU i najugroženijim susednim zemljama izvan EU.

Komesar za humanitarnu pomoć i krizne situacije Hristos Stilijanides kazao je da je za rešenje izbegličke krize neophodno da se otklone temeljni uzroci prisilnog raseljavanja unutar Sirije, Iraka i Avganistana.

"Moramo da nastavimo sa podrškom susednim zemljama u kojima boravi veliki broj izbeglica. Svi smo odgovorni za pružanje zaštite i humanitarne pomoći ugroženima, bez obzira na to odakle dolaze i gde su krenuli", dodao je.

Nova sredstva EU kao podrška Srbiji i Makedoniji odobrena su uoči ministarske konferencije o tranzitinim rutama na Istočnom Mediteranu i Zapadnom Balkanu koja se danas održava u Luksemburgu.

Deset od predviđenih 17 miliona evra, predstavlja posebnu meru koju je usvojila Evropska komisija kako bi Srbiji i Makedoniji pomogla da se izbore sa nezapamćenim prilivom izbeglica. Preostalih sedam miliona evra sredstava je za ove zemlje izdvojeno na ime humanitarne pomoći, u sklopu posvećenosti Komisije da izdvoji dodatnih 200 miliona evra u 2015. za borbu sa posledicama izbegličke krize, navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da je od kraja proleća preko Zapadnog Balkana prošlo preko 200.000 migranata, od čega je ogromna većina njih boravila na teritoriji Srbije i BJR Makedonije.

Porast broja migranata koji se većinom izjašnjavaju kao izbeglice koje beže od građanskog rata u Siriji, premašuje kapacitete ovih zemalja za upravljanje migracijama i ima značajan uticaj na život lokalnog stanovništva u najugroženijim područjima, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.