Čekajući reagovanje Evrope

Izvor: RTS, 30.Avg.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući reagovanje Evrope

Srbija nastavlja sa politikom trpeljivosti, ćutanja i neodgovaranja na još teže provokacije koje stižu iz Zagreba. Zapadne diplomate pozdravile su jučerašnju odluku predsednika Vlade Aleksandra Vučića da se zbog budućnosti građana, država suzdržava u regionalnoj polemici. Danas predsednik SDP-a Zoran Milanović ide korak dalje i kaže da se Srbiji "ruga". Srbija ne odgovara i očekuje reakciju Evropske unije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Otrovne strele ka Beogradu odapete su i danas. Još žešće, od čoveka koji se po potrebi jedan dan ponosi partizanskim poreklom, drugi dan ustaškim, a danas posle kafe sa Stipom Mesićem rešio je da iz centra Zagreba pošalje teške uvrede Srbiji i srpskom premijeru.

"Kad nekom kažete da je šaka jada, to znači da glumi šaku, to nećete reći nekome ko ne glumi mentalitet silnika. Ja mogu zamisliti puno, puno gore uvrede, jer ovo nisu uvrede, ovo je ruganje onome ko želi biti silnik, ali njemu to očito ne smeta – to su one uvrede koje on ima svakodnevno u svom repertoaru za Hrvatsku", rekao je predsednik SDP-a Zoran Milanović.
Ni danas nema ni slova odgovora zvaničnog Beograda, a kamoli uvreda. Poruka iz Zagreba ne iznenađuje.
"Najveća kazna je što Zagreb danas nije glavni sagovornik u regionu, i u tom smislu se tamo i stvara nervoza koja se na ovaj način manifestuje", kaže sociolog Vladimir Vuletić.
"Ono što bih ja želela da podvučem jeste da se Hrvatska već nekoliko godina nalazi u stanju povišene borbe zbog različitih izbornih krugova kroz koje je prošla. Čini se da bez obzira na to što pokušavaju na takav način da dođu do glasova, da je upravo takva vrsta retorike bila i jedan od glavnih razloga što je prethodna vlada pala", ocenila je Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.
Nervoze nema u Beogradu, kaže šef srpske diplomatije. I on ćuti Zagrebu, a od Brisela traži da se stane na put žestokoj fašističkoj ideologiji, koja sa svih strana ide ka Srbiji.
"Naravno da ću ja poštovati odluku premijera. Nisam se suprotstavio, izneo sam svoje mišljenje. Protiv sam simetrije krivice. Šta je to Srbija loše uradila – Srbija ništa loše nije uradila, mi tražimo da EU progovori. Predstavnici EU govore filozofski kao da se nalaze na Tibetu, oni kažu da sada eskalacija retorike nije dobra... Pa kakva retorika", rekao je Dačić.
Ipak, Evropska unija pozdravlja najnoviju strategiju Srbije. To je najbolje rešenje i za analitičare.
"Mislim da će time međunarodni kredibilitet Srbije, ukoliko se bude ponašala uzdržano i umereno u odnosu na region, dugoročno od međunarodnih faktora dobiti samo pozitivne poene", ističe Joksimovićeva.
"To je jedina smislena politika. Šta i na koji način odgovarati: Beograd treba da pokaže uzdržanost, hladnokrvnost, da ni na koji način nije nervozan zato što provokacije dolaze iz Zagreba. To je zaista jedina razumna politika", smatra Vladimir Vuletić.
Premijer Aleksandar Vučić poručio je da će politika Srbije biti politika uzdržavanja.
"Uzdržavanja do maksimuma, neodgovaranja, neogovaranja, politika ćutanja, jer se mi ne plašimo svoje budućnosti", rekao je Vučić.
Premijer je juče najavio i da će Srbija uskoro izaći sa najnovijim konkretnim rešenjima za pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.