KUSTURICA: SRPSKI REDITELJI NISU DOBRI ZA KUSTENDORF

Izvor: Kurir, 17.Jan.2012, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUSTURICA: SRPSKI REDITELJI NISU DOBRI ZA KUSTENDORF

Srpski film nema svetski kvalitet. Peti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje danas na Mokroj Gori i trajaće do 23. januara.

Srpski film nema svetski kvalitet.

Peti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje danas na Mokroj Gori i trajaće do 23. januara. U Drvengradu će se okupiti svetski umetnici: braća Darden, francuska glumica Izabel Iper, nemački režiser Andreas Drezen, iranska rediteljka Mardan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Satrapi, a Emir Kusturica, idejni tvorac manifestacije, za Kurir otkriva zašto nema nikoga od Srba.

- Srpskih reditelja neće biti jer su zauzeti, snimaju, ali Zoran Cvijanović će biti u žiriju. Oni imaju posla, ali moram da istaknem da se ovde deluje u svetskim razmerama. Dakle, morate imati film koji potvrđuje svoj kvalitet činjenicom da je osvojio publiku i van svoje zemlje. To, moram priznati, nismo imali.

Znači li to da naši reditelji nisu dorasli vašem festivalu?

- Nemojte mi ta tabloidna pitanja, nisam ja rekao da oni nisu dorasli. Samo sam rekao da u poslednjih pet godina nije bilo filma koji bi mogao da se istakne poput nekih stranih filmova, jer smo mi internacionalni festival. Dakle, ne nacionalni! Ima dovoljno nacionalnih festivala da ih tu prikazuju.

Po čemu će se ovaj Kustendorf razlikovati od prethodna četiri?

- Nastavljamo priču koju smo započeli! Ovo je festival koji se bazira isključivo na filmu i njegovom kvalitetu. Ulaz je slobodan, jer festival treba da služi svrsi koja se zove promocija filma. Nastojimo da stvorimo ambijent mladim ljudima da ne upadaju u zamku koju mnogi naši reditelji prave oponašajući svetske trendove i gubeći ono što je najvažnije u bioskopu - ličnu reakciju publike.

Kada na festival stiže filmska legenda Benisio del Toro?

- Čuli smo se juče i javiće mi sutra, jer pregovara o nekom holivudskom filmu. Ali dogovorili smo se, eto to vam je vest, da 15. decembra u Meksiko Sitiju počinje snimanje „Panča Vilje“. Evo, prvi to znate, pre svih!

Jeste li planirali i ove godine da sahranite neki film, kao što ste „Umri muški“?

- Ne, ove godine ćemo prikazati film o tome kako je sahranjen „Umri muški“.

Kako komentarišete to što Brus Vilis traži lokacije po Beogradu za snimanje nastavka?

- Pa, to je samo deo tog koncepta - privuci Holivud muški!

Otvaranje na 10 ispod nule!

Na otvaranju Kustendorfa, u okviru mini-koncerta Dejana Petrovića, na glavnom trgu će biti prikazan dokumentarac s prošlogodišnjeg festivala. Kako Kusturica kaže, uz kuvano vino i rakiju projekcija filma odvijaće se na otvorenom, i to na 10 stepeni ispod nule.

- Stvoreno je jedno mitsko, značajno mesto za mlade ljude. Ovde dolaze najznačajniji autori, a to će se videti i na otvaranju, u dokumentarnom filmu koji smo montirali od prvog do poslednjeg dana poslednjeg festivala.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Emir Kusturica :Projekcija filma uz kuvano vino i rakiju!

Izvor: S media, 17.Jan.2012

Peti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje danas na Mokroj Gori i trajaće do 23. januara. U Drvengradu će se okupiti svetski umetnici: braća Darden, francuska glumica Izabel Iper, nemački režiser Andreas Drezen, iranska rediteljka Mardan Satrapi..

Nastavak na S media...

Počinje peti Kustendorf festival

Izvor: Svet plus, 17.Jan.2012

Peti međunarodni filmski i muzički festival ldquo;Kustendorf rdquo;, čiji je osnivač proslavljeni reditelj Emir Kusturica, počinje u Drvengradu, na Mokroj Gori, a kao i prethodnih godina biće posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma.

Nastavak na Svet plus...

Počeo peti Kustendorf

Izvor: Politika, 17.Jan.2012

Ministar Marković otvorio festival, Kim Ki Duku Kusturica uručio nagradu „Drvo života” za buduće filmove, a u publici jedan do drugog Ejbel Ferara, Izabel Iper, Lejla Hatami, Pjer Edelman, Tjeri Fremo, Zoran Cvijanović....5. KUSTENDORF..Mećavnik, Mokra Gora- Kratkom pozdravnom rečju domaćina...

Nastavak na Politika...

Počeo peti Kustendorf

Izvor: CrveniTepih.com, 18.Jan.2012, 00:22

Peti Međunarodni filmski i muzički festival 'Kustendorf' je počeo 17. januara u prisustvu slavne francuske glumice Izabel Iper, istaknutog južnokorejskog režisera Kim Ki-duka i priznatog američkog reditelja nezavisnog filma Ejbela Ferare. Festival su, u bioskopskoj sali 'Prokleta avlija', zvanično...

Nastavak na CrveniTepih.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.