„Boljšoj u Drvengradu“: Jedinstvo kulturnih vrednosti Rusije i Srbije

Izvor: Vostok.rs, 03.Maj.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Boljšoj u Drvengradu“: Jedinstvo kulturnih vrednosti Rusije i Srbije

Festival ruske muzike „Boljšoj“ u etno-selu Drvengrad, pod rukovodstvom režisera Emira Kusturice, ove godine će se održati od 15. do 17. jula, uz učešće stotinu mladih muzičara iz Srbije i Rusije, koji će se takmičiti u izvođenju klasičnih kompozicija ruskih i srpskih kompozitora.

Po završetku festivala, međunarodni žiri će izabrati najbolje izvođače u dve uzrasne grupe, kojima će biti dodeljena glavna nagrada konkursa – „Zlatna matrjoška“. Na čelu žirija četvrtog festivala biće čuveni ruski pijanista, narodni umetnik Rusije, solista Moskovske državne filharmonije Jurij Rozum.

– Muzika nam pruža mogućnost da prevaziđemo ograničenja i osetimo pravu slobodu. Ta nezavisnost duha već četvrtu godinu ispunjava Mokru Goru. Osnovni simbol festivala je muzička matrjoška, koja simbolizuje pravu suštinu sveslovenskog jedinstva, čije ovaploćenje je u slobodi muzičkog izraza – izjavio je Kusturica.



Osnovna ideja festivala je podrška mladima talentima iz muzičkih škola i akademije Srbije, kao i mladih talenata iz različitih regiona Rusije. Svake godine festival „Boljšoj“ okupi oko pet hiljada gledalaca. Među umetnicima, koji nastupaju na festivalu u Drvengradu su čuveni ruski i srpski muzičari: Denis Macujev, Jurij Rozum, Nemanja Radulović, Alena Bajeva.

Ovogodišnje izdanje festivala imaće novi vizuelni izgled koji će prikazati jedinstvo kulturnih vrednosti dva slovenska naroda – Rusije i Srbije. Logo festivala je sastavljen od nekoliko simbola, od kojih je centralni ruska matrjoška (babuška) u bojama ruske i srpske državne zastave.

Iskra

Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.