Sindikati za dokapitalizaciju PKB-a

Izvor: B92, 21.Nov.2012, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati za dokapitalizaciju PKB-a

Beograd -- "Ne treba dopustiti sa spekulisanje prodajom Poljoprivredne korporacije Beograd rezultura "još jednom problematičnom prodajom preostalih nacionalnih resursa".

Ovako je Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi apelovao danas na vlast.

Iz perspektive sindikata, jedino moguća i potencijalno dobrodošla je adekvatna manjinska dokapitalizacija radi dalje modernizacije proizvodnje, kako bi se zaštitila prava radnika i nacionalni interesi Srbije.

U dopisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji je sadržaj prosleđen medijima ističe se da PKB, nakon promene vlasničke strukture i prelaska u okrilje Grada Beograda, danas predstavlja pojedinačno najvažniji faktor u snabdevanju trzišta Srbije mlekom i svežim mesom.

Sindikati su pozvali nadležne da pomognu da se analizi trenutne vrednosti i potencijala PKB-a, koji ima 22.000 hektara obradivog zemljišta, 21.500 grla goveda i 740 kilometara kanala za navodnjavanje, pristupi stručno i posvećeno.

Oni su istakli da PKB izmiruje apsolutno sve obaveze prema državi od 1. marta ove godine, u 2012. je investirala 15 miliona evra u prozivodnju, predstavlja najveću farmu muznih krava u celoj Evropi i ove godine će prvi put nakon gotovo 20 godina akumuliranja gubitka, poslovnu godinu završiti sa značajnim profitom.

Kako je napomenuto, za 2.000 zaposlenih redovno se isplaćuju prosečne neto zarade od 46.000 dinara.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je juče da su u toku intenzivni pregovori sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata o prodaji dela PKB i da je reč o gazdinstvu "7. juli" koje ima oko 5.000 hektara obradive površine, sa surčinske strane.

Odgovarajući na pitanje novinara, Dinkić je naveo da je od gradonačelnika Beograda tražio da se izjasni u vezi sa prodajom PKB - a i da je od njega dobio potvrdu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prekinuti spekulisanja povodom prodaje PKB-a

Izvor: Studio B, 21.Nov.2012

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi apelovao je na vlast da ne dopusti da spekulisanje prodajom Poljoprivredne korporacije Beograd rezultira "još jednom problematičnom prodajom preostalih nacionalnih resursa". ..Iz perspektive sindikata, jedino moguća i potencijalno dobrodošla je adekvatna...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.