Ruski gas za Evropljane jeftiniji, zbog krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2013, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski gas za Evropljane jeftiniji, zbog krize

MOSKVA -

Ruska naftna kompanija Gasprom će smanjiti cenu gasa svojim kijentima u Evropi koji su u teškoj situaciji zbog ekonomske krize, objavio je danas list "Izvestija".

Prosečna cena gasa će biti 360 dolara za 1.000 metara kubnih, navodi list pozivajući se na izvore bliske ruskoj kompaniji. Prosečna cena po 1.000 metara kubnih gasa iznosila je 386,7 dolara u 2012. i 383 dolara u 2011. godini.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Gasprom, koji ima monopol na izvoz ruskog gasa, sklapa ugovore sa svakom energetskom grupom odvojeno, a uslovi ugovora ostaju poverljivi. Cene ruskog gasa variraju od zemlje do zemlje.

"Izvestija" navodi da je Gasprom, u prvom kvartalu 2012. prodao gas Velikoj Britaniji po ceni od 313 dolara, ali za više od 500 dolara po 1.000 metara kubnih Poljskoj, Bugarskoj i Češkoj.

U istom periodu je cena hiljadu metara kubnih gasa za Francusku iznosila 393,7 dolara, Švajcarsku 442,2, a Nemačku 379,3 dolara.

Dnevnik navodi da Gasprom u načelu namerava da snizi cenu gasa, tako da će cena ove godine u odnosu na prvo tromesečje 2012. za Poljsku biti smanjena za 27 odsto, Bugarsku 22 odsto, Švajcarsku 25, Češku 26, Grčku 12, Italiju 11, Finsku 16 i Francusku osam odsto.

Gasprom je polovinom januara saopštio da je u 2012. zabeleženo smanjenje izvoza gasa od osam odsto u Evropu.

Gasprom kontroliše četvrtinu svetskih rezervi nafte i obezbeđuje četvrtinu potrošnje gasa u Evropi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski gas za Evropljane jeftiniji, zbog krize

Izvor: Capital.ba, 01.Feb.2013

MOSKVA, Ruska naftna kompanija Gasprom će smanjiti cijenu gasa svojim kijentima u Evropi koji su u teškoj situaciji zbog ekonomske krize, objavio je danas list „Izvestija“. Prosječna cijena gasa će ..

Nastavak na Capital.ba...

Jeftiniji ruski gas za Evropljane

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2013

Ruska naftna kompanija Gasprom smanjiće cenu gasa svojim klijentima u Evropi koji su u teškoj situaciji zbog ekonomske krize, objavio je danas list "Izvestija".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.