Referentna kamatna stopa povećana na 9 odsto

Izvor: S media, 07.Sep.2010, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referentna kamatna stopa povećana na 9 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu povećao za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9 odsto.

Kako je obrazloženo u saopštenju NBS, povećavajući stepen restriktivnosti monetarne politike, Izvršni odbor je imao u vidu realizaciju nekih rizika vezanih za uticaj lošije poljoprivredne sezone na rast cena hrane na domaćem i medjunarodnom tržištu, kao i očekivanje nešto bržeg oporavka agregatne tražnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Ocena je da će medjugodišnja inflacija, merena rastom potrošačkih cena, u avgustu 2010. biti oko srednje vrednosti cilja za ovaj mesec (6,7, plus -minus 2 odsto), što je iznad očekivanja iz avgustovskog Izveštaja o inflaciji.

Kako je ukazano, loša poljoprivredna sezona i rast svetskih cena poljoprivrednih proizvoda uticali su na znatan rast domaćih cena hrane, što je ključni faktor porasta inflacije u proteklih nekoliko meseci.

U avgustu je, gotovo u potpunosti, izostalo sezonski uobičajeno pojeftinjenje poljoprivrednih proizvoda uz istovremeno povećanje cena prehrambenih proizvoda.

Nastavak ekonomskog oporavka, blagi rast kreditne aktivnosti, kao i odmrzavanje zarada u javnom sektoru i penzija, ranije od prvobitno planiranog, dovode do slabljenja, do sada naglašenog, dezinflatornog uticaja agregatne tražnje.

Na osnovu svih ovih pokazatelja, Izvršni odbor Narodne banke Srbije je procenio da je povećanje referentne kamatne stope potrebno kako bi se inflacija u srednjem roku zadržala u granicama postavljenih ciljeva -4,5 plus-minus 1,5 odsto za kraj 2011. i 4 plus-minus 1,5 odsto za kraj 2012. godine.

Kako je najavljeno, naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se donositi odluka o referentnoj stopi održaće se 14. oktobra .

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Referentna kamata devet odsto

Izvor: NaDlanu.com, 07.Sep.2010

BEOGRAD, 7. septembra 2010. (Beta) - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je u utorak referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 9 odsto. Restriktivnost monetarne politike Izvršni odbor NBS je povećao imajući u vidu neke od rizika vezanih za uticaj slabije poljoprivredne...

Nastavak na NaDlanu.com...

Referentna kamata NBS povećana na devet odsto

Izvor: EMportal, 07.Sep.2010

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je danas referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 9 odsto.

Nastavak na EMportal...

NBS: Povećana referentna kamatna stopa

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Sep.2010

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu povećao za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9 odsto.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Referentna kamatna stopa povećana na 9 odsto

Izvor: Krediti.rs, 08.Sep.2010, 11:23

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na jučerašnjoj sednici razmatrao aktuelna ekonomska kretanja i odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,5 procentnih poena, tako da ona od juče iznosi 9 odsto.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.