Povećana referentna kamatna stopa

Izvor: RTS, 07.Sep.2010, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana referentna kamatna stopa

Narodna banka povećala referentnu kamatnu stopu sa 8,5 na 9 odsto, da bi povećala stepen restriktivnosti monetarne politike. Povećanje potrebno da bi se inflacija zadržala u okviru ciljane granice.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije, na današnjoj sednici, referentnu kamatnu stopu povećao je 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 9 odsto.

Kako je obrazloženo u saopštenju NBS, povećavajući stepen restriktivnosti monetarne politike, Izvršni odbor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je imao u vidu realizaciju nekih rizika u vezi sa uticajem lošije poljoprivredne sezone na rast cena hrane na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i očekivanje nešto bržeg oporavka agregatne tražnje.

Ocena je da će međugodišnja inflacija, merena rastom potrošačkih cena, u avgustu 2010. biti oko srednje vrednosti cilja za ovaj mesec (6,7, plus -minus 2 odsto), što je iznad očekivanja iz avgustovskog Izveštaja o inflaciji.

Kako je ukazano, loša poljoprivredna sezona i rast svetskih cena poljoprivrednih proizvoda uticali su na znatan rast domaćih cena hrane, što je ključni faktor porasta inflacije u proteklih nekoliko meseci.

U avgustu je, gotovo u potpunosti, izostalo sezonski uobičajeno pojeftinjenje poljoprivrednih proizvoda uz istovremeno povećanje cena prehrambenih proizvoda.

Nastavak ekonomskog oporavka, blagi rast kreditne aktivnosti, kao i odmrzavanje zarada u javnom sektoru i penzija, ranije od prvobitno planiranog, dovode do slabljenja, do sada naglašenog, dezinflatornog uticaja agregatne tražnje.

Na osnovu svih tih pokazatelja, Izvršni odbor Narodne banke Srbije procenio je da je povećanje referentne kamatne stope potrebno, kako bi se inflacija u srednjem roku zadržala u granicama postavljenih ciljeva -4,5 plus-minus 1,5 odsto za kraj 2011. i 4 plus-minus 1,5 odsto, za kraj 2012. godine.

Kako je najavljeno, naredna sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, na kojoj će se donositi odluka o referentnoj stopi, održaće se 14. oktobra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.