Nemac na čelu Vatikanske banke

Izvor: B92, 15.Feb.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemac na čelu Vatikanske banke

Rim -- Nemac Ernst von Frajberg imenovan je za predsednika Vatikanske banke, na čijem čelu niko nije bio od maja 2012. godine.

Tada je sa tog mesta smenjen Etore Goti Tedeski.

Prema saopštenju Svete stolice, odluku je donela Kardinalska komisija za nadzor Instituta za verske poslove, posle temelnih razmatranja i serije sastanka, koji su trajali više meseci.

Etore Goti Tedeski smenjen je 24. maja, kada mu je nadzorni odbor izglasao nepoverenje, pošto je utvrđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je bio izvor "curenja" poverljivih dokumenata iz Vatikana.

Svoju saglasnost za Frajbergovo imenovanje dao je i papa Benedikt XVI, koji se 28. februara povlači sa dužnosti. Portparol Vatikana Federiko Lombardi je kazao da je bilo ukupno 40 kandidata za predsednika Vatikanske banke.

U Vatikanskoj banci su u više navrata izbijali skandali, među kojima je najveći bio 1982. godine, kada su u njega bili uključeni paramasonska loža P2, mafija i CIA.

Kapital Vatikanske banke procenjen je na pet milijardi evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ernst von Frajberg na čelu Vatikanske banke

Izvor: Akter, 15.Feb.2013

Nemac Ernst von Frajberg imenovan je za predsednika Vatikanske banke, na čijem čelu niko nije bio od maja 2012. godine

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.