NOPS: Trgovci sabotiraju mere vlade

Izvor: Studio B, 09.Okt.2013, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOPS: Trgovci sabotiraju mere vlade

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je trgovce da se "uzdrže" od poskupljenja na teret potrošača čime sabotiraju najavljene ekonomske mere Vlade Srbije.

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je juče da će jedna od mera biti podizanje niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na deset odsto, što će popuniti državni budžet sa 200 miliona evra, a prosečna potrošačka korpa poskupeće za 450 dinara.   

Predsednik NOPS Goran >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Papović navodi da prodavci na poskupljenje racunaju zbog povećanja posebne stope PDV-a sa osam na deset odsto, koja će obuhvati grupu osnovnih prehrambenih proizvoda - hleb, mleko, meso, voće.   

Papović ističe da trgovci ne moraju da podižu te cene, ali će ih, kako dodaje, verovatno podići, pravdajući se podizanjem PDV za dva odsto. "Veliki trgovinski lanci koji fakturu dobavljaču plaćaju sa pola godine, ili celom godinom čekanja, a sa maržama koje idu čak do 40 odsto, nemaju nijedno opravdanje da podižu cene ni za dinar", ocenio je Papović.   

Papović navodi da uz 40 odsto marže trgovci već rade s prihodom većim nego što ima proizvođač robe koju prodaju, te se na svoj račun mogu odreći dva odsto.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poziv trgovcima da ne dižu cene zbog PDV-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2013

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je danas trgovce da se uzdrže od podizanja cena zbog povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV), i pokažu društvenu odgovornost i solidarnost.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.