London: Svi gube u gasnoj krizi

Izvor: B92, Tanjug, 12.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: Svi gube u gasnoj krizi

London -- U gasnom sporu između Rusije i Ukrajine svi gube, a Evropska unija bi trebalo da smanji zavisnost od ruskog gasa, ocenjuju britanski listovi.

Ipak, Evropa više ne smatra Rusiju prvenstvenim krivcem, naveo je "Gardijan". "U ranijim sporovima, Zapad je uglavnom gledao na Rusiju kao negativca, a na Ukrajinu kao pozitivca. Ovoga puta ocene su mnogo promišljenije i uravnotezenije, a krivicu prema Evropi snose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jedni i drugi", ocenio je list.

Ocenjeno da je gasni rat između Rusije i Ukrajine "naneo je političku štetu obema stranama, koju neće biti lako ukloniti".

Ovo je, kako objašnjava "Gardijan", bio loš trenutak za izazivanje sukoba, budući da su Rusija i Ukrajina u lošoj ekonomskoj situaciji dok je gasna kriza pogodila evropske zemlje u trenutku kada su suočene sa jednom od najhladnijih zima u proteklih deset godina.

Rusija, Putin i Gasprom su još pre izbijanja sukoba trpeli posledice svetske ekonomske krize, pri čemu su deonice Gasproma u protekla tri meseca izgubile tri četvrtine vrednosti, a dugovi dostigli 40 milijardi evra, podsetio je list.

Londonski dnevnik je istakao da je rat oko gasa Gasprom svakoga dana koštao milione evra, jer je odbijao da ispuručuje taj energent kupcima u Evropi kojima prodaje 30 odsto svog gasa.

Ni Ukrajina, međutim, nema čime da se pohvali. Evropske diplomate se žale da ne znaju s kim da razgovaraju u Kijevu, piše "Gardijan", napominjući da je češki premijer Mirek Topolanek tokom vikenda dva puta morao da putuje u Ukrajinu da bi naizmenično razgovarao sa predsednikom Viktorom Juščenkom i premijerkom Julijom Timošenko.

Korisnici u EU su žrtve sukoba političke prirode, ocenio je "Dejli telegraf", napominjući da Unija posle ovog iskustva mora da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Gasprom je, smatra taj list, zamenio oružane snage kao glavnu polugu ruske spoljne politike. Članice EU, zbog svega toga, moraju da sačine dugoročni, koordinisani plan za smanjivanje energetske zavisnosti od Rusije, zaključio je list.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU mora da smanji zavisnost od ruskog gasa

Izvor: Capital.ba, 12.Jan.2009

LONDON, Britanski 'Dejli telegraf' upozorava da EU mora da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa. List navodi da je gas predstavljao 'sjeme razdora' između Rusije i Ukrajine još od raspada SSSR-a, ali da su posljedice tog spora ovaj put bile mnogo dalekosežnije. Osim toga, bilateralni problemi - u...

Nastavak na Capital.ba...

London: Svi gube u gasnoj krizi

Izvor: Capital.ba, 12.Jan.2009

LONDON, U gasnom sporu između Rusije i Ukrajine svi gube, a Evropska unija bi trebalo da smanji zavisnost od ruskog gasa, ocijenjuju britanski listovi. Ipak, Evropa više ne smatra Rusiju prvenstvenim krivcem, naveo je 'Gardijan'. 'U ranijim sporovima, Zapad je uglavnom gledao na Rusiju kao negativca,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.