KAP: Radnici izbacuju ruske gazde

Izvor: B92, 15.Feb.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAP: Radnici izbacuju ruske gazde

Podgorica -- Sindikat Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) je poručio ruskim vlasnicima da od sutra ne dolaze na posao, jer u toj fabrici "više nemaju šta da traže".

Sindikat je pozvao zaposlene da se sutra okupe ispred upravne zgrade KAP-a kako bi "ispratili nepotrebnog i beskorisnog poslodavca na put".

Sindikat je najavio da će od sutra biti stopiran svaki izvoz, odnosno izlazak aluminijuma iz kruga fabrike, ali da će se proizvodnja nesmetano nastaviti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << KAP-om upravlja kompanija CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska.

Manja proizvodnja jer nema struje

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) primoran je da ugasi nekoliko ćelija Elektrolize nakon odluke o smanjenju potrošnje električne energije u Crnoj Gori, zbog čega će ta fabrika pretrpeti šetu, jer će morati da smanji obim proizvodnje.

Ruski poslodavac saopštio je ranije da nema novca za isplatu zarada radnicima KAP-a, dok je zaposlene upravne zgrade informisao da narednih dana ne dolaze na posao.

Iz Sindikata su dodali da će se proizvodnja nesmetano nastaviti, ali će se aluminijum skladištiti u krugu KAP-a. "Tako ćemo čekati rešenje nastale situacije i isplatu ličnog dohotka", navodi se u saopštenju.

Sindikat je istakao da ruski poslodavci nisu pokazali bilo kakvo interesovanje za nabavku sirovina za nastavak proizvodnje.

KAP je pre najnovijih nevolja bio danima u žiži interesovanja crnogorske javnosti zbog toga što je vlada u Podgorici odlučila u četvrtak da preuzme 22 miliona evra kredita koji je kompanija uzela od Dojče banke.

Crnogorska vlada izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije. Opozicija i nevladin sektor upozorili su da bi eventualno istovremeno aktiviranje svih tih garancija odvelo Crnu Goru u bankrot.

Ukupni dugovi KAP su oko 350 miliona evra.

Vlada CG: Izgovor Rusima za loš rad

Crnogorsko ministarstvo ekonomije upozorilo je sindikat KAP-a da je najavljeno proterivanje ruskih članova uprave "nezakonito" i "suprotno interesima zaposlenih" u fabrici koja je u velikim finansijskim problemima.

Radnicima je preneto "nezadovoljstvo" ruskim menadžmentom u KAP-u, ali i ukazano da najavljene aktivnosti sindikata "idu u prilog ruskom menadžmentu i štete interesima zaposlenih", kojih je 1.200.

Ocenjeno je da će predstojeća rasprava u skupštini o sudbini fabrike aluminijuma, ponuditi rešenja i istaknuto da se svi problemi moraju rešavati u okviru institucija sistema, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.

"Sve drugo je suprotno interesima zaposlenih i može da posluži kao izgovor ruskom menadžmentu za loše poslovanje", zaključuje se.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikat KAP preti proterivanjem ruskog suvlasnika

Izvor: Blic, 16.Feb.2012, 01:45

Sindikat Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) danas je zapretio proterivanjem poslovodavca iz te fabrike koja je u velikim finansijskim teškoćama...Radnicima nije isplaćena poslednja plata, te ih je sindikat pozvao da se sutra ujutro okupe ispred upravne zgrade fabrike i "isprate nepotrebnog i beskorisnog...

Nastavak na Blic...

CG odlučila, Rusi napolje iz KAP-a

Izvor: B92, 16.Feb.2012

Podgorica -- Vlada Crne Gore je pokrenula proceduru za raskid ugovora sa ruskim vlasnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), odnosno za preuzimanje te fabrike...Ona je, sagledavajući dosadašnu saradnju, ali i postupanje ruskih partnera, odlučila da pokrene procedure za preuzimanje KAP, kao i...

Nastavak na B92...

Vlada preuzima KAP i raskida ugovor sa Rusima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Feb.2012

Situacija sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma iz dana u dan poprima sve dramatičnije razmjere. Kompanija je u krizi sa sirovinama, radnicima se ne isplaćuju zarade, nagomilane dugove će otplaćivati građani, a Vlada je konačno odlučila da okonča aranžman sa Rusima

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.