Region

Sreda, 15.02.2012.

17:37

KAP: Radnici izbacuju ruske gazde

Sindikat Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) je poručio ruskim vlasnicima da od sutra ne dolaze na posao, jer u toj fabrici "više nemaju šta da traže".

Izvor: B92, Portal Analitika

Default images

Sindikat je pozvao zaposlene da se sutra okupe ispred upravne zgrade KAP-a kako bi "ispratili nepotrebnog i beskorisnog poslodavca na put".

Sindikat je najavio da će od sutra biti stopiran svaki izvoz, odnosno izlazak aluminijuma iz kruga fabrike, ali da će se proizvodnja nesmetano nastaviti.

KAP-om upravlja kompanija CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska. Ruski poslodavac saopštio je ranije da nema novca za isplatu zarada radnicima KAP-a, dok je zaposlene upravne zgrade informisao da narednih dana ne dolaze na posao.

Iz Sindikata su dodali da će se proizvodnja nesmetano nastaviti, ali će se aluminijum skladištiti u krugu KAP-a. "Tako ćemo čekati rešenje nastale situacije i isplatu ličnog dohotka", navodi se u saopštenju.

Sindikat je istakao da ruski poslodavci nisu pokazali bilo kakvo interesovanje za nabavku sirovina za nastavak proizvodnje.

KAP je pre najnovijih nevolja bio danima u žiži interesovanja crnogorske javnosti zbog toga što je vlada u Podgorici odlučila u četvrtak da preuzme 22 miliona evra kredita koji je kompanija uzela od Dojče banke.

Crnogorska vlada izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije. Opozicija i nevladin sektor upozorili su da bi eventualno istovremeno aktiviranje svih tih garancija odvelo Crnu Goru u bankrot.

Ukupni dugovi KAP su oko 350 miliona evra.

Vlada CG: Izgovor Rusima za loš rad

Crnogorsko ministarstvo ekonomije upozorilo je sindikat KAP-a da je najavljeno proterivanje ruskih članova uprave "nezakonito" i "suprotno interesima zaposlenih" u fabrici koja je u velikim finansijskim problemima.
Radnicima je preneto "nezadovoljstvo" ruskim menadžmentom u KAP-u, ali i ukazano da najavljene aktivnosti sindikata "idu u prilog ruskom menadžmentu i štete interesima zaposlenih", kojih je 1.200.

Ocenjeno je da će predstojeća rasprava u skupštini o sudbini fabrike aluminijuma, ponuditi rešenja i istaknuto da se svi problemi moraju rešavati u okviru institucija sistema, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.

"Sve drugo je suprotno interesima zaposlenih i može da posluži kao izgovor ruskom menadžmentu za loše poslovanje", zaključuje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

21 h

Podeli: