Dve trećine Poljaka ne želi evro

Izvor: B92, 29.Mar.2013, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve trećine Poljaka ne želi evro

Varšava -- Čak dve trećine Poljaka ne želi da njihova zemlja ispuni obavezu koju je prihvatila stupanjem u Evropsku uniju - da se oprosti od zlota i pređe na evro.

Za četiri odsto, na 29 odsto anketiranih, porastao je u poslednjih pola godine broj pristalica evra ali iako je za isto toliko manje protivnika, ipak stabilno, od početka ekonomske krize preovlađuju Poljaci koji evro ne žele.

Najjači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << argument koji Poljaci potežu protiv evra, jeste to što će po mišljenju 59 odsto anketiranih evro doneti obavezno poskupljenja i inflaciju.

Strah da vladi neće poći za rukom da fiksira povoljan kurs zlota u odnosu na evro, argument je 36 odsto Poljaka, a 21 odsto plaši to što će Poljska ulaskom u evrozonu izgubiti mogućnost za samostalno i suvereno vođenje monetarne politike.

Najčešće su kao korist od evra Poljaci u toj anketi naveli putovanja u inostranstvo, kada više neće morati da menjaju zlote, što je naglasilo 35 odsto, zatim podsticaj privrednom rastu i pojednostavljenje poslovanja preduzetnicima, što kao prednosti evra vidi 16 odsto i rast stranih ulaganja, što očekuje 13 odsto Poljaka od ulaska u evrozonu.

Vlada premijera Donalda Tuska i predsednik Poljske Bronjislav Komorovski odložili su nedavno za novi sastav parlamenta 2015. godine odluku o okvirnom datumu prihvatanja evra, a do tada žele da se usredsrede na to da Poljska ispuni sve kriterijume neophodne za ulazak u evrozonu.

I vlada i predsednik naglasili su nebrojeno puta da će Poljska krenuti u evrozonu tek kada bude za to ekonomski spremna, ali tek onda kada evrozona prevaziđe svoje sadašnje probleme.

Analitičari procenjuju da će nakon Estonije za evrozonu biti ubrzo spremne i Poljska i Češka, ali da se sumnja u političku volju Varšave i Praga da prihvate u dogledno vreme zajedničku evropsku valutu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvije trećine Poljaka ne želi evro

Izvor: Capital.ba, 29.Mar.2013

VARŠAVA, Čak dvije trećine Poljaka ne želi da njihova zemlja ispuni obavezu koju je prihvatila stupanjem u Evropsku uniju – da se oprosti od zlota i pređe na evro. Za ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.