Svet

Petak, 29.03.2013.

14:06

Dve trećine Poljaka ne želi evro

Čak dve trećine Poljaka ne želi da njihova zemlja ispuni obavezu koju je prihvatila stupanjem u Evropsku uniju - da se oprosti od zlota i pređe na evro.

Izvor: Beta

Default images

Za četiri odsto, na 29 odsto anketiranih, porastao je u poslednjih pola godine broj pristalica evra ali iako je za isto toliko manje protivnika, ipak stabilno, od početka ekonomske krize preovlađuju Poljaci koji evro ne žele.

Najjači argument koji Poljaci potežu protiv evra, jeste to što će po mišljenju 59 odsto anketiranih evro doneti obavezno poskupljenja i inflaciju.

Strah da vladi neće poći za rukom da fiksira povoljan kurs zlota u odnosu na evro, argument je 36 odsto Poljaka, a 21 odsto plaši to što će Poljska ulaskom u evrozonu izgubiti mogućnost za samostalno i suvereno vođenje monetarne politike.

Najčešće su kao korist od evra Poljaci u toj anketi naveli putovanja u inostranstvo, kada više neće morati da menjaju zlote, što je naglasilo 35 odsto, zatim podsticaj privrednom rastu i pojednostavljenje poslovanja preduzetnicima, što kao prednosti evra vidi 16 odsto i rast stranih ulaganja, što očekuje 13 odsto Poljaka od ulaska u evrozonu.

Vlada premijera Donalda Tuska i predsednik Poljske Bronjislav Komorovski odložili su nedavno za novi sastav parlamenta 2015. godine odluku o okvirnom datumu prihvatanja evra, a do tada žele da se usredsrede na to da Poljska ispuni sve kriterijume neophodne za ulazak u evrozonu.

I vlada i predsednik naglasili su nebrojeno puta da će Poljska krenuti u evrozonu tek kada bude za to ekonomski spremna, ali tek onda kada evrozona prevaziđe svoje sadašnje probleme.

Analitičari procenjuju da će nakon Estonije za evrozonu biti ubrzo spremne i Poljska i Češka, ali da se sumnja u političku volju Varšave i Praga da prihvate u dogledno vreme zajedničku evropsku valutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: