Dug Argentine pod prismotrom

Izvor: B92, 06.Jul.2014, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug Argentine pod prismotrom

Njujork -- Bonitetna agencija Mudiz (Moody's) stavila je na preispitivanje ocenu kreditnog rejtinga Argentine Caa2.

U izveštaju agencije Mudiz navodi se da bi Argentina, ukoliko ne nađe način da izgladi probleme sa poveriocima, odnosno sa vlasnicima argentinskih državnih hartija od vrednosti, uskoro mogla da se nađe u velikim finansijskim problemima.

Argentini je 30. juna istekao rok za isplatu dugova vlasnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obveznica koje je emitovala ta zemlja, ali joj je dodatno dato još 30 dana za regulisanje tih obaveza, što, kako prenosi agencija AFP, opet nije dovoljno da bi se ta zemlja izvukla iz problema.

U protekloj deceniji Argentina je uspela sa većinom kreditora da dogovori reprogram dugova, ali sa njih sedam odsto je morala pred sudije u američkom Vrhovnom sudu.

Taj sud je nedavno odbacio žalbu kojom je vlada u Buenos Ajresu pokušala da ospori isplatu pune vrednosti obveznica koje su pojedini hedž fondovi kupili nakon što je zemlja pre više od jedne decenije objavila bankrot.

Osim što je naložio toj zemlji da u celosti isplati nereprogramirane dugove, sud je, u slučaju da Argentina to ne učini, omogućio poveriocima zaplenu argentinske imovine bilo gde u svetu.

Sredinom juna bonitetna agencija Standard i Purs (S&P) snizila je rejting Argentine za dva stepena, sa ČC+ na ČC-, upozorivši da su nakon odluke američkog suda povećani izgledi da zemlja neće moći uredno da servisira svoje obaveze.

Prognoza S&P za Argentinu je negativna, što sugeriše na mogućnost dodatnog sniženja rejtinga "s obzirom na mogućnosti prekida plaćanja, odnosno problema u razmeni duga".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moody's: Kreditni rejting Argentine na preispitivanju

Izvor: GdeInvestirati.com, 06.Jul.2014

NEW YORK - Bonitetna agencija Moody's stavila je na preispitivanje ocenu kreditnog rejtinga Argentine Caa2. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.