Dobit Telekoma Srpske veća 50 odsto

Izvor: B92, 06.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobit Telekoma Srpske veća 50 odsto

Zagreb, Sofija, Moskva -- Isporuke ruskog gasa balkanskim zemljama, Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj drastično su smanjenje ili obustavljenje, usled spora između Rusije i Ukrajine.

Protok gasa je drastično smanjen pojedinim evropskim zemljama

Hrvatskoj se trenutno isporučujuje oko 15 odsto ugovorenih količina ruskog gasa, a slovenačko preduzeće za transport gasa Geoplin je sopštilo da je danas isporučeno 90 odsto manje gasa od ugovorenog ali da se situacija do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podneva nešto poboljšala. U Makedoniji gas koristi isključivo privreda i rezerve te zemlje su minimalne odnosno gasa ima samo za jedan dan.

U saopštenju bugarskog Ministarstva ekonomije se navodi da su "isporuke (gasa) Bugarskoj, kao i tranzit tog goriva ka Turskoj, Grčkoj i Makedoniji, suspendovani".

"U kriznoj smo situaciji", ocenilo je bugarsko ministarstvo, prema čijim ocenama ta zemlja ima rezervi za nekoliko dana.

Austrija je takođe ostala potpuno bez isporuke ruskog gasa, saopštila je "E-kontrol", dok se tokom dana isporuka gasa ustaljila na 10 odsto od uobičajene količine. "E-kontrol" je na današnjoj sednici izračunala da i usled povećane potrebe za gasom od strane privrede, uz aktuelno stanje, u naredna tri dana neće biti problema.

Ministar industrije i trgovine Češke, predsedavajućeg EU, Martin Ržiman upozorio je danas da je cela Evropa talac političkog spora između Rusije i Ukrajine oko gasa a Slovačka Moskvi i Kijevu zbog gasa šalje protestnu notu.

Posle balkanskih zemalja od noćas su smanjene isporuka ruskog gasa osetile i Češka i Slovačka, koja je zbog smanjenja Gaspromovih isporuka preko Ukrajine za 70 odsto proglasila danas popodne stanje nužde u snabdevanju gasom.

Srednju Evropu problemi sa ruskim gasom unervozili su dodatno i osetno i zato što su ovih dana udarili žestoki mrazevi a u Poljskoj,

Češkoj i Slovačkoj gde se mnoga domaćinstva greju na gas noćni mrazevi dostižu od 23 do 25 stepeni ispod nule.

Rumunska kompanija "Transgas" je saopštila da su isporuke ruskog gasa u Rumuniju smanjene oko 75 odsto u odnosu na ugovoreni nivo.

"Uvoz ruskog gasa sada je smanjen oko 75 procenata", precizirao je direktor "Transgasa" Joan Rusu, preneo je Rojters.

Obim ruskog prirodnog gasa koji se preko mađarskih cevovoda doprema do kupaca u Austriji danas je, takođe, opao, pošto je Ukrajina smanjila isporuke tog energenta za Slovačku i zapadnu Evropu, prenela je agencija MTI, pozivajući se na izjavu izvršnog direktora energetske kompanije "Foldgasalito" Janoša Žuge.

Mađarska agencija prenosi i izjavu predstavnika kompanije "Naftogas Ukraine" koji je saopštio da su isporuke ruskog gasa za evropske kupce smanjene za oko dve trećine u odnosu na normalan nivo.

Predstavnik za odnose sa javnošću "Naftogasa" Valentin Zemlijanski je izjavio agenciji AP da je ruska kompanija "Gasprom" danas otpremila kupcima u Evropi svega 92 miliona kubika gasa, što je drastično smanjenje u odnosu na jučerašnjih 221 milion kubika i oko 300 miliona kubnih metara koliko je transportovano u nedelju.

Gasni dug Ukrajine prema Moskvi veći je od 600 miliona dolara

Moskovski dnevnik "Izvestija" danas, u elektronskom izdanju, prenosi da je rusku premijer Vladimi Putin dao nalog predsedniku Upravnog odbora "Gasproma" Alekseju Mileru da u gasnom sporu sa Ukrajinom ide do kraja i drastično snizi isporuke prirodnog gasa toj zemlji, ukoliko ona nastavi da nezakonito oduzima ruski gas namenjen evropskim kupcima.

Ukrajina, čijim cevovodima se transportuje oko 80 odsto ruskog gasa namenjenog Evropi (više od sto miliardi kubnih metara godišnje) svakodnevno uvećava krađu tog gasa, tvrdi "Izvestija", a Miler napominje da će se ukrajinski dug, ako se tako nastavi, "u najskorije vreme uvećati na milijarde dolara".

Gasni spor između Moskve i Kijeva je do kraja zaoštren pošto je Ukrajina odbila da plati zaostali dug za gas dobijen u prošloj godini, od približno 600 miliona dolara, ali i da potpiše ugovor o isporuci tog energenta za 2009.

Miler je obećao, kako navodi "Izvestija", da će Rusija pokušati da manjak gasa koji ide u Evropu preko ukrajinske teritorije nadokanadi povećanim isporukama tog energenta kroz cevovode u Belorusiji, Poljskoj i Truskoj.

"Gasprom" je, kako piše "Izvestija", spreman da manjak gasa u Evropi nadoknadi uvećanom isporukom iz podzemnih skladišta koje se nalaze na evropskoj teritoriji, kao i nabavkom goriva na promptnom tržištu tog energenta, ali pod uslovom da sve troškove tih operacija plati Ukrajina.

"Gasprom" i "Naftogaz" obnavljaju pregovore 8. januara

Ruski "Gasprom" je spreman da u svakom trenutku pregovara sa ukrajinskom kompanijom "Naftogas", saopštio je danas portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov i dodao da je rukovodstvo te kompanije iznenađeno namerom Kijeva da se razgovori nastave tek 8. januara.

"Iznenađeni smo zbog njihove namere da nastave pregovore tek 8. januara.

Situacija je suviše teška da bismo čekali još dva dana", naglasio je Kuprijanov.

"Pošto nema ugovora o isporuci prirodnog gasa klijentima u Ukrajini, od početka godine, gas poslat evropskim korisnicima Ukrajina je uzimala ilegalno. 'Gasprom' je prekinuo snabdevanje preko Ukrajine, kako bi sprečio nelegalne akcije ukrajinskog 'Naftogasa'.

Takođe, preduzimamo dodatne korake da bismo ispunili zahteve naših evropskih kupaca - dodatna količina gasa se isporučuje putevima koji zaobilaze Ukrajinu, preko Belorusije i 'Plavog toka' i koristimo rezerve iz podzemnih skladišta u Evropi", rekao je Kuprijanov.

Predsednik uprave "Naftogasa" Oleg Dubina rekao je ranije danas da će se pregovori sa "Gaspromom" o uslovima isporuka i taksi za tranzit prirodnog gasa iz Rusije u Ukrajinu u 2009. godini, nastaviti prekosutra, u Moskvi.

Posledice spora najviše će osetiti gradjani Bugarske, jer je to jedna od retkih evropskih zemalja koje nemaju pristup alternativnim putevima gasovoda i koje skoro u potpunosti zavise od ruskog gasa.

Prema bugarskom državnom radiju, oko 2.500 ljudi u mestu Ruse na severu zemlje ostalo je bez grejanja, dok u toj oblasti temperature ne prelaze nula stepeni, a preko noći padaju i do 15 stepeni ispod nule.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dobit veća za 50 odsto

Izvor: Capital.ba, 05.Jan.2009, 14:37

BANJALUKA, Preduzeće "Telekom Srpske" trenutno ima oko 1 100 000 korisnika mobilne telefonije u BiH (M:tel), tržišno učešće kompanije u oblasti mobilne telefonije u BiH iznosi oko 38 odsto, a do kraja 2009. godine građanima BiH biće omogućeno korišćenje svih usluga koje se danas mogu sresti...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.