Ćirić: Niži porezi možda u 2012.

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Niži porezi možda u 2012.

Beograd -- Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da ne veruje da će pre sredine 2012. godine biti smanjena opšta stopa poreza i doprinosa na zarade.

Ćirić je na skupu u Privrednoj komori Srbije o stanju u tekstilnoj industriji kazao da se on zalaže da opšta stopa poreza i doprinosa na zarade bude smanjena na 50 odsto, a trenutno je od 62 do 64 odsto.

"U ovoj godini nije bilo moguće smanjiti poreze i doprinose zbog punjenja budžeta Srbije, ali sam ubeđen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se to smanjenje desiti", istako je Ćirić.

Primenom uredbe o smanjenju poreza na zarade novozaposlenih, kako je rekao, zaposleno je 2.500 ljudi od sredine juna do kraja jula, od kojih je 1.700 sa evidencije Službe za zapošljavanje, a 800 je radilo u sivoj zoni. "To je dobar rezultat ali je simbolično u odnosu na vise od 200.000 radnih mesta izgubljenih u prethodne dve i po godine", ocenio je Ćirić.

On je naveo da su u okruženju poreska opterećenja na zarade zaposlenih u tekstilnoj i industriji obuće niža nego u Srbiji i precizirao da je Republici Srpskoj ta stopa 25, Sloveniji 39,2, Hrvatskoj 34 i Makedoniji 50 odsto.

U Srbiji, kako je dodao, neće biti moguće smanjenje stopa za privredne grane već opšte poreske stope.

"Smanjenje poreske stope u jednom momentu dovelo bi do manjeg priliva u budžet, ali bi se pozitivni efekti videli kroz veće zapošljavanje i prelazak iz sive ekonomije u regularno poslovanje", naglasio je Ćirić.

Ministar ekonomije je najavio da će u septembru Vlada Srbije doneti uredbu kojom će rokovi plaćanja biti ograničeni na 45 do 60 dana.

Tekstilci traže podršku države

Predstavnici tekstilne i kožarske industrije zatražili su od Vlade Srbije smanjenje fiskalnih i drugih opterećenja za jačanje poslovanja i konkurencije na tržištu, ukidanje carina na uvoz repromaterijala za proizvodnju koja je namenjene izvozu, podršku države u jačanju likvidnosti i izvoznih poslova kao i obezbedjivanje većeg broja kvalitetnih kadrova u bliskoj budućnosti.

Ćirić je rekao da će na narednim sednicama Vlade Srbije preneti zahteve i primedbe privrednika i napomenuo da je država do sada odobrila podsticaje u tim granama privrede u iznosu od oko 36 miliona evra za otvaranje novih prozivodnih kapaciteta i radnih mesta.

Kada je reč o ukidanju carine na repromaterijal za kožarsku i tekstilnu industriju, Ćirić je obećao da će u saradnji sa Ministarstvom finansija razmotriti taj problem.

Članovi odbora su preneli ministru da im je potrebno obezbeđivanje izvoznih garancija koja nedostaju u ovim granama industrije, na šta je Ćirić odgovorio da se sprema dokapitalizacija Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) što treba da učini Vlada Srbije.

Ukupno u tekstilnoj industriji Srbije je u prvih šest meseci ove godine ostvaren izvoz od oko 300 miliona dolara, što je za više od 29,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 68,6 odsto. U istom periodu industrija kože i obuće izvezla je robe u vrednosti od 148 miliona dolara, što je za 44,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine a pokrivenost uvoza izvozom je čaj 80,3 procenta.

Na sednici su se čula pitanja o neizmirenim dugovanjima, pogotovo izmedju dobavljača sirovina i proizvodjača gotove robe, a postavljeno je i pitanje završetka privatizacije nekih od tih firmi.

Predsednik PKS Miloš Bugarin rekao je da sektor tekstilne i kožarske industrije zaslužuje posebnu pažnju države jer u prvoj polovini godine je zabeležio značajnije izvozne rezultata a pojedini faktori su čak zabeležili i suficit u izvozu.

Na sednici je iznesen podatak da je u sektoru tekstilne i kožarske industrije zaposleno oko 25.500 radnika i po broju registrovanih preduzeća taj sektor u industriji Srbije učestvuje sa oko 9,9 odsto, po broju zaposlenih sa 11,7 odsto, a u izvozu sa 8,3 odsto dok u izvozu sa 7,6 odsto.

U prvih šest meseci ove godine u proizvodnji tekstila došlo je do pada proizvodnje od 18,2 procenata, a takođe je zabeležen i pad zaliha i realizacije.U proizvodnji gotovih odevnih predmeta zabeležen je rast proizvodnje od 8,8 odsto, pad zaliha i rast realizacije za 12,5 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opšta stopa poreza i doprinosa ostaje

Izvor: EMportal, 29.Avg.2011

Ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić izjavio da opšta stopa poreza i doprinosa neće biti smanjena do kraja mandata ove vlade. Na predlog privrednika iz tekstilne i kožarske industrije, za smanejnje poreza i doprinosa, on je izjavio da se to neće desiti do septembra sledeče godine.

Nastavak na EMportal...

Smanjenje opšte stope poreza sredinom 2012.

Izvor: NaDlanu.com, 29.Avg.2011

BEOGRAD, 29. avgusta 2011. (Beta) - Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da ne veruje da će pre sredine 2012. godine biti smanjena opšta stopa poreza i doprinosa na zarade... BEOGRAD, 29. avgusta 2011. (Beta) - Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da ne...

Nastavak na NaDlanu.com...

Ćirić: Niži porezi možda u 2012.

Izvor: TvojPortal.com, 29.Avg.2011

29.08.2011  Tvoj portal. Beograd - Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da ne veruje da će pre sredine 2012. godine biti smanjena opšta stopa poreza i doprinosa na zarade.. . . Ćirić je na skupu u Privrednoj komori Srbije o stanju u tekstilnoj industriji kazao da se on zalaže da opšta...

Nastavak na TvojPortal.com...

Bez smanjenja poreza i doprinosa

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2011, 11:19

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da opšta stopa poreza i doprinosa neće biti smanjena do kraja mandata ove vlade i predočio da se on zalaže da opšta stopa poreza i doprinosa na zarade bude smanjena sa trenutnih 62 do 64 odsto, na 50 odsto.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.