Srbija

Ponedeljak, 29.08.2011.

13:58

Ćirić: Niži porezi možda u 2012.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da ne veruje da će pre sredine 2012. godine biti smanjena opšta stopa poreza i doprinosa na zarade.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Ćirić je na skupu u Privrednoj komori Srbije o stanju u tekstilnoj industriji kazao da se on zalaže da opšta stopa poreza i doprinosa na zarade bude smanjena na 50 odsto, a trenutno je od 62 do 64 odsto.

"U ovoj godini nije bilo moguće smanjiti poreze i doprinose zbog punjenja budžeta Srbije, ali sam ubeđen da će se to smanjenje desiti", istako je Ćirić. On je naveo da su u okruženju poreska opterećenja na zarade zaposlenih u tekstilnoj i industriji obuće niža nego u Srbiji i precizirao da je Republici Srpskoj ta stopa 25, Sloveniji 39,2, Hrvatskoj 34 i Makedoniji 50 odsto.

U Srbiji, kako je dodao, neće biti moguće smanjenje stopa za privredne grane već opšte poreske stope.

"Smanjenje poreske stope u jednom momentu dovelo bi do manjeg priliva u budžet, ali bi se pozitivni efekti videli kroz veće zapošljavanje i prelazak iz sive ekonomije u regularno poslovanje", naglasio je Ćirić.

Ministar ekonomije je najavio da će u septembru Vlada Srbije doneti uredbu kojom će rokovi plaćanja biti ograničeni na 45 do 60 dana.

Tekstilci traže podršku države

Predstavnici tekstilne i kožarske industrije zatražili su od Vlade Srbije smanjenje fiskalnih i drugih opterećenja za jačanje poslovanja i konkurencije na tržištu, ukidanje carina na uvoz repromaterijala za proizvodnju koja je namenjene izvozu, podršku države u jačanju likvidnosti i izvoznih poslova kao i obezbedjivanje većeg broja kvalitetnih kadrova u bliskoj budućnosti.

Ćirić je rekao da će na narednim sednicama Vlade Srbije preneti zahteve i primedbe privrednika i napomenuo da je država do sada odobrila podsticaje u tim granama privrede u iznosu od oko 36 miliona evra za otvaranje novih prozivodnih kapaciteta i radnih mesta.
Kada je reč o ukidanju carine na repromaterijal za kožarsku i tekstilnu industriju, Ćirić je obećao da će u saradnji sa Ministarstvom finansija razmotriti taj problem.

Članovi odbora su preneli ministru da im je potrebno obezbeđivanje izvoznih garancija koja nedostaju u ovim granama industrije, na šta je Ćirić odgovorio da se sprema dokapitalizacija Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) što treba da učini Vlada Srbije. Na sednici su se čula pitanja o neizmirenim dugovanjima, pogotovo izmedju dobavljača sirovina i proizvodjača gotove robe, a postavljeno je i pitanje završetka privatizacije nekih od tih firmi.

Predsednik PKS Miloš Bugarin rekao je da sektor tekstilne i kožarske industrije zaslužuje posebnu pažnju države jer u prvoj polovini godine je zabeležio značajnije izvozne rezultata a pojedini faktori su čak zabeležili i suficit u izvozu.

Na sednici je iznesen podatak da je u sektoru tekstilne i kožarske industrije zaposleno oko 25.500 radnika i po broju registrovanih preduzeća taj sektor u industriji Srbije učestvuje sa oko 9,9 odsto, po broju zaposlenih sa 11,7 odsto, a u izvozu sa 8,3 odsto dok u izvozu sa 7,6 odsto.

U prvih šest meseci ove godine u proizvodnji tekstila došlo je do pada proizvodnje od 18,2 procenata, a takođe je zabeležen i pad zaliha i realizacije.U proizvodnji gotovih odevnih predmeta zabeležen je rast proizvodnje od 8,8 odsto, pad zaliha i rast realizacije za 12,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: