Bez smanjenja stope poreza i doprinosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez smanjenja stope poreza i doprinosa

BEOGRAD -

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio da opšta stopa poreza i doprinosa neće biti smanjena do kraja mandata ove vlade i predočio da se on zalaže da opšta stopa poreza i doprinosa na zarade bude smanjena sa trenutnih 62 do 64 odsto, na 50 odsto.

"U ovoj godini nije bilo moguće smanjiti poreze i doprinose zbog punjenja budžeta Srbije, ali sam ubeđen da će se to smanjenje desiti", istakao je Ćirić na sednici Odbora Udruženja industrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije (PKS), procenjući da se smanjenje neće desiti do septembra sledeće godine.

Na veoma posećenoj sednici u PKS, Ćirić je naveo da su u okruženju poreska opterećenja na zarade zaposlenih u tekstilnoj i industriji obuće niža nego u Srbiji i precizirao da je u Republici Srpskoj ta stopa 25, Sloveniji 39,2, Hrvatskoj 34 i Makedoniji 50 odsto.

Posle sastanka sa privrednicima iz tekstilne i kožarske industrije, Ćirić je novinarima rekao da tekstilna industrija ima problem nelikvidnosti i nedostatak sredstava za finansiranje. On je najavio da će sa današnje sednice Komore preneti predloge vladi, na osnovu kojih će biti donete kratkoročne mere u cilju pobljšanja poslovanja privrede do kraja godine, kao i neke sistemske mere.

Prema njegovim rečima, tekstilna industrija ima izvozni potencijal, jer je za prvih šest meseci ove godine povećala izvoz oko 30 odsto, ali zaposleni u toj grani imaju veoma niske zarade od oko 20.000 dinara mesečno.

Ćirić je istakao da podržava predlog za poboljšanje poslovanja tekstilaca , za izmenu statusa pretežnog izvoznika, kojim bi firma koja izvozi 50 ili 60 odsto svoje proizvodnje umesto dosadašnjih 70 odsto, dobila takav status, ukazujući da je potrebno takav predlog usaglasiti s Ministarstvom finansija.

Kada je reč o ukidanju carine na repromaterijal za kožarsku i tekstilnu industriju, Ćirić je obećao da će u saradnji sa Ministarstvom finansija razmotriti taj problem.

Članovi Odbora PKS su preneli ministru da im je potrebno obezbeđivanje izvoznih garancija koja nedostaju u ovim granama industrije, na šta je Ćirić odgovorio da se sprema dokapitalizacija Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) što treba da učini Vlada Srbije.

Predsednik PKS Miloš Bugarin rekao je da sektor tekstilne i kožarske industrije zaslužuje posebnu pažnju države, jer je u prvoj polovini godine zabeležio značajnije izvozne rezultate, a pojedini klasteri su čak zabeležili i suficit u izvozu.

Sekretar sektora za tekstil u PKS-u Vesna Vasiljević rekla je da je u tekstilnoj industriji u prvih šest meseci ove godine ostvaren izvoz od 300 miliona dolara, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom bila 66,6 odsto.

Sektor tekstilne i kožarske industrije učestvuje u ukupnom broju registrovanih preduzeća sa 9,85 odsto, u broju zaposlenih 11,68, u izvozu 8,28, a u izvozu 7,59 odsto, navela je Vasiljevićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.