Cipras: Grčka nema novca za otplatu duga

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Grčka nema novca za otplatu duga

30.06.2015. -

Grčki premijer Aleksis Cipras je, poslednjeg dana trajanja program za spasavanje Grčke, jasno stavio do znanja da Atina nema novca za otplatu 1,6 milijadi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Razgovori između grčke levičarska vlade i njenih kreditorske „trojke“ — Evropske unije, Evropske centralne banke i MMF-a, prekinuti su prošle nedelje pošto je Cipras rekao da će dogovor staviti za izjašnjavanje na referendumu, podseća Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

U nameri da „smiri živce stranim poveriocima“, Cipras je juče ostavio „otvorena vrata za pregovore“, rekavši da će referendum 5. jula o poslednjem predlogu poverilaca „gotovina u zamenu za planiranu reformu“ omogućiti Atini „jače oružje“ u borbi za dogovor oko duga, prenela je agencija AFP.

Međutim, premijer je jasno stavio do znanja da Grčka neće biti u stanju da nabavi 1,6 milijardi evra i plati MMF-u danas, kada ističe krajnji rok za otplatu rate duga.

„Kako je moguće da poverioci čekaju isplatu MMF-u kada su naše banke ugušene“, rekao je Cipras kasno sinoć u intervjuu ERT televiziji.

Lideri EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i italijanskog premijera Matea Rencija, iznenadila je Ciprasova najava referenduma narednog vikenda.

Upozorili da bi narodni plebiscit mogao zapravo da bude izjašnjavanje da li Grčka ostaje u evrozoni.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evrogrupa završila sastanak, nastavlja se sutra ujutro

Izvor: Politika, 30.Jun.2015

ATINA – Evrogrupa koja je održala danas telefonski sastanak o Grčkoj završila je razgovor i nastaviće ga u sredu ujutro da razmotri grčke predloge, rekao je večeras jedan izvor u Atini. „Evrogrupa se upravo završila. Nastavićemo sutra ujutro da bi ministri finansija razmotrili predloge grčke...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.