AIIB primila 13 članova: A želi ceo svet

Izvor: B92, 23.Mar.2017, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AIIB primila 13 članova: A želi ceo svet

Peking -- Azijska banka za infrastrukturne investicije (AIIB), čije je osnivanje pokrenula Kina, primila je u svoj sastav 13 novih članica, među kojima i Kanadu.

U članstvo je primljeno osam zemalja koje nisu u Aziji: Kanada, Belgija, Etiopija, Mađarska, Irska, Peru, Republika Sudan i Venecuela, i pet zemalja iz regiona: Hong Kong, Avganistan, Jermenija, Fidži i Istočni Timor, prenosi agencija Rojters.

"Interesovanje širom sveta za pridruživanje AIIB banci je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokaz brzog napretka koji smo ostvarili prilikom osnivanja banke kao jedne međunarodne institucije. Veoma sam posnosan što AIIB banka sada ima članice sa gotovo svakog kontinenta i očekujemo dalje prijave za članstvo", navodi se u saopštenju predsednika banke đin Lićuena.

Akcionarski kapital banke iznosi 100 milijardi dolara, a u junu prošle godine odobrila je prva četiri zajma, čija ukupna vrednost premašuje pola milijarde dolara. Krediti su otišli na finansiranje projekata u Pakistanu, Indoneziji, Tadžikistanu i Bangladešu.

Japan i SAD su od početka izrazili zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio.

Još od 2013. godine, kada je Kina obelodanila nameru o osnivanju banke, SAD su počele da ubeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svetsku banku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.