Dveri traže više para za dijasporu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2016, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri traže više para za dijasporu

Narodni poslanik Ivan Kostić, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, uložio je četiri amandmana na nacrt budžeta o kojem se raspravlja u Skupštini Srbije. Političar iz redova Dveri traži da se za 2017. povećaju izdvajanja namenjena Srbima van Srbije kroz sektore Uprave za dijasporu i Ministarstava spoljnih poslova, privrede, prosvete i kulture.

Predlaže i da se budžet Uprave za dijasporu u oblasti očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dijaspore poveća sa 100 na 260 miliona dinara. Taj novac, smatra poslanik, mogao bi da se preusmeri iz budžeta namenjenog za infrastrukturni i ekonomski razvoj pri službi Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

- Udeo za Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u budžetu za 2017. je veći za 40 miliona dinara, ali je to i dalje nedovoljno. Godišnja pomoć dijaspore za sunarodnike u Srbiji je oko četiri milijarde evra, a država iz budžeta izdvaja samo milion i po - kaže Kostić.

- Tek kada se veća sredstva ulože u odnose sa Srbima van Srbije, tada ćemo moći da očekujemo dodatne koristi od naših uspešnih ljudi koji žive u inostranstvu - zaključuje Kostić.

Takođe je predložio i da se sredstva Ministarstva kulture namenjena podršci informisanju Srba u zemljama regiona povećaju sa 20 na 40 miliona dinara.

- Nedopustivo je da pripadnici srpskog naroda nemaju pravo na medijsko izjašnjavanje u pojedinim zemljama kao što su Albanija i Crna Gora. To je jedinstven primer u Evropi i zato država Srbija mora da se više aktivira po ovom pitanju - ističe Kostić.

* Čačanski akcenat važniji od budžeta

* Obradović poručio Čedi i Vučiću: Možda sam praznoglav, ali nisam izdajnik

* Velika Albanija do Preševa

* Vučić o "uniji": Nek se deca igraju...

* DSS vodi Vučićevu politiku
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.