Prva beba iz leskovačke klinike

Izvor: B92, 15.Apr.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva beba iz leskovačke klinike

Leskovac -- U Beogradu je rođena prva beba začeta vantelesnom oplodnjom u Specijalnoj bolnici genetičara Miodraga Stojkovića u Leskovcu.

Prva beba koja je začeta u specijalnoj bolnici genetičara Stojkovića rođena je u Beogradu. Devojčica je teška 2,9 kilograma i duga 55 centimetara. Srećni roditelji do sada su tri puta pokušavali u drugim klinikama da dođu do poroda. Od stotinu parova koji su od avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle godine imali tretman na klinici doktora Stojkovića, već 40 žena čeka porođaj.

"Mi imamo veliki broj trudnica koje očekuju jednu bebu, imamo nekoliko trudnica koje nose blizance, a imamo i trudnice koje nose trojke”, kaže doktor Stojković.

"Ja se uvek šalim ovde u Leskovcu da smo u poslednjih godinu dana uspeli da napravimo novo odeljenje đaka, ali ne ona odeljenja kakva su današnja, ova odeljenja sa 20 đaka, nego kako se ja sećam osnovne škole, a to je kad nas je bilo 40", navodi on.

Specijalna bolnica za vantelesnu oplodnju u Leskovcu prva je takve vrste južno od Beograda.

Za nepunih godinu dana, pomoć genetičara Stojkovića i njegovog tima zatražili su parovi različite starosne dobi iz čitave Evrope i jedan par iz Australije.

"Tako da sam se ja plašio da ćemo mi imati - hajde da kažemo tako pod znacima navoda – veliki broj komplikovanih slučajeva”, kaže Stojković.

"Međutim, eto zahvaljujući uslovima koje imamo ovde u Leskovcu i naravno zahvaljujući odličnom timu koji radi ovde u Leskovcu, mi smo dobili jedan rezultat kojeg ne možemo da se stidimo i koji je jednak onom evropskom, odnosno svetskom standardu, bar što se tiče lečenja steriliteta, odnosno vantelesne oplodnje”, ocenjuje on.

Specijalna bolnica doktora Stojkovića otvorena je uz finansijsku pomoć lokalne samouprave i Vlade Srbije.

Miodrag Stojković postao je poznat kada je 2004. godine na Institutu u Njukaslu sa suprugom Petrom, prvi u svetu klonirao ljudske matične ćelije za medicinske svrhe

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva beba u bolnici Miodraga Stojkovića

Izvor: 24sata, 14.Apr.2009, 18:37

Još 40 žena koje nisu mogle prirodnim putem da dobiju porod čeka porođaj.

Nastavak na 24sata...

Prva bebe iz leskovačke klinike za ventelesnu oplodnju

Izvor: RTS, 14.Apr.2009

Devojčica teška 2,9 kilograma je prva beba začeta vantelesnom oplodnjom rođena u specijalnoj bolnici za vantelesnu oplodnju u Leskovcu. Još četrdeset žena koje su bile na tratmanu u bolnici, koju je osnovao dr Miodrag Stojković čeka prinovu. .. ..U Specijalnoj bolnici za vantelesnu oplodnju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.