Šikaniraju drugare zbog “glupih” telefona

Izvor: 24sata, 21.Sep.2014, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šikaniraju drugare zbog “glupih” telefona

Mnogi učenici u školu donose telefone skuplje od plata nastavnika. Neki od njih se prema drugoj deci koja nemaju “pametne” telefone ponašaju kao “viši stalež”.

Zato ima roditelja koji odvajaju i poslednji dinar, samo da se njihovo dete ne bi razlikovalo od ostalih, a zbog skupih patika ili mobilnih telefona podižu i kredite.

Nataša Jakšić je samohrana majka učenika prvog razreda srednje škole. >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << Kaže da su nakon raspusta mnogi učenici u školu doneli nove mobilne telefone skuplje od njene plate i dečjeg dodatka zajedno. Mnogo ju je zabolelo kad je nedavno saznala da njenog sina zadirkuju što ima stari “alkatel”.

 | Foto: R. Getel

- Sin je prestao u školu da nosi telefon. Prošle sedmice mi je priznao da su ga pojedini učenici bezobrazno prozivali da je “bednik” i da nema mobilni, već “krntiju” - kaže Nataša.

 | Foto: R. Getel

U Udruženju “Roditelj” kažu da se sve više stvara klasno raslojavanje na one koji imaju materijalno bogatstvo i misle da mogu da rade šta hoće, i na siromašne koji su zato gurnuti u stranu.

Dragana Ćorić, predsednica ovog udruženja, apeluje na roditelje da deci ograniče donošenje skupih telefona na časove.

 | Foto: R. Getel

- Deca misle da mogu da stiču uticaj skupim telefonima i da tako kupuju prijateljstva, umesto da razvijaju zdrave socijalne veštine - kaže Dragana.

 | Foto: R. Getel

Jelena Crnomarković, pedagog OŠ “Dušan Radović”, kaže da su socijalne razlike izražene u svim školama. One se najčešće ogledaju u mobilnim telefonima, tabletima i odevanju.

- Ako dete odrasta u porodici gde je materijalno bogatstvo na prvom mestu, onda će i ono tako misliti. U školi se trudimo da među decom negujemo jednakost i da im pokažemo da se vrednost osobe ne meri cenom mobilnog telefona - kaže Crnomarković.

Stanimir Paunić, direktor OŠ “Dositej Obradović”, kaže da učenici traže skupe telefone sa veliki ekranima da bi lakše komunicirali preko društvenih mreža. Ali, korišćenje mobilnih telefona je zabranjeno na času.

- Ako nastavnik primeti da dete koristi telefon na času, đak je u obavezi da ga mu ga preda, a potom roditelj dolazi kod mene ili kod pedagoga škole da ga preuzme. Time upozoravano učenika da to više ne čini - kaže Paunić.

Telefon kao statusni simbol

Sociolog Dragan Koković, profesor na Filozofskom fakultetu, kaže da su socijalne razlike ranije donekle bile prikrivene školskim uniforama. Danas su, kaže, skupi mobilni telefoni “kradljivci statusnih simbola”.

- Đacima je važno da imaju skupe telefone. Ali, ukoliko im se baš sve olako omogući to vodi u prazninu duha - smatra Koković.
Pogledaj vesti o: Isplata dečijih dodataka

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.