CIA: Rusija pomogla Trampu da postane predsednik SAD

Izvor: B92, 10.Dec.2016, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA: Rusija pomogla Trampu da postane predsednik SAD

Vašington -- CIA zaključila da je Rusija intervenisala na predsedničkim izborima u SAD kako bi Tramp pobedio i to ne samo da bi podrili poverenje u američki izborni sistem.

To je za Rojters izjavio visoki američki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

"Američke obaveštajne agencije su procenile da su zvaničnici ruske vlade, kako se predsednička kampanja odvijala, posvećivali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve veću pažnju pomoći naporima Donalda Trampa da pobedi na izborima", precizirao je navedeni izvor.

Rojters navodi da je "Vašington post", citirajući američke zvaničnike koji su brifovani o ovome, takođe juče objavio da su obaveštajne službe identifikovale pojedince povezane sa ruskom vladom koji su obezbedili "Vikiliksu" na hiljade hakovanih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta i drugih osoba i institucija, uključujući osobu koja je vodila predsedničku kampanju Hilari Klinton.

"En-Bi-Si njuz" navodi da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su "to isti ljudi koji su pričali (ubijeni predsednik Iraka) Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje".

"Izbori su odavno završeni... Sada je vreme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom", stoji u saopštenju koje aludira na slogan Trampove kampanje.

"Glas Amerike" prenosi da je u tekstu "Vašington posta" anonimni zvaničnik izneo tvrdnju da je cilj ruskog mešanja "bio da podrži jednog kandidata umesto drugog, da pomogne da Tramp bude izabran".

Priča "Vašington posta" došla je nakon saopštenja izdatog ranije u petak da je predsednik SAD Barak Obama naložio obaveštajnim agencijama da izvrše punu istragu "aktivnosti povezanih sa hakovanjem koje su za cilj imale ometanje američkih predsedničkih izbora 2016".

"Glas Amerike" navodi da raste pritisak sa strane i demokratskih, i republikanskih članova Kongresa, koji pozivaju na temeljnu i javnu istragu o ruskom mešanju u izbore. Tekst u "Vašington postu" kaže da Bela kuća zna o ruskom mešanju već mesecima, ali da nije mogla da odluči koji je najbolji način da reaguje pre predsedničkih izbora bez "eskalacije napetosti sa Moskvom i optužbi da pokušava da pomogne kampanji Hilari Klinton".

"Opiranje Bele kuće Baraka Obame da odgovori na navodne ruske upade pre izbornog dana uznemirilo je demokrate na Kapitol hilu, kao i članove kampanje Hilari Klinton", piše "Post".

List navodi da je lider većine u Senatu, rebulikanac Mič Mek Konel sumnjao u "verodostojnost obaveštajnih podataka" prikupljenih o ruskom ponašanju i da je rekao Obaminoj administraciji da ukoliko javno optuži Ruse, da će on taj akt videti kao "akt strančarenja".

"Glas Amerike" primećuje da je nekoliko meseci kasnije, novoizabrani predsednik Tramp izabrao Mek Konela kao kandidata za sektretara za transport.

Erik Šulc, zamenik glavnog sekretara Bele kuće za informisanje, rekao je novinarima u petak da je postojao obrazac "zlonamerne" sajber aktivnosti podešene da vremenski koincidira sa američkim izborima. On je rekao da će istraga biti "dubinsko ronjenje" i da će morati da dosegne unazad sve do predsedničkih izbora 2008, kada je sajber uplitanje pripisano Kini.

Šulc je rekao da bi istraga mogla da obuhvati bilo koje i svako strano mešanje i da bi istražitelji trebalo da idu kuda god ih dokazi odvedu.

Upitan o ruskoj ulozi, Šulc je rekao da je ta vrsta aktivnosti "ništa novo za Moskvu", dodajući da Sjedinjene Države vide kako Rusija radi tu vrstu stvari po Aziji i širom Evrope već godinama.

Šulc kaže da je predsednik naložio da mu se dostave rezultati istrage pre nego što napusti funkciju 20. januara. Rekao je da će Bela kuća obelodaniti javnosti onoliko izveštaja koliko bude mogla.

Šulc je takođe objasnio da ovo nije potez u cilju promene rezultata američkih izbora, već da je cilj zaštititi integritet budućih izbora u SAD otkrivajući obim onoga što se dogodilo.

"Glas Amerike" podsecaha da je u oktobru Obamina administracija formalno optužila Rusiju za sajber napade na Demokratski nacionalni komitet i druge političke organizacije. Vikiliks je objavio izvode iz hakovanih mejlova koji su potencijalno štetili demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Republikanski novoizabrani predsednik Donald Tramp u više navrata je umanjivao rusko mešanje u američke izbore. Tokom predizborne debate, rekao je da su sajber napadi mogli da izvede "sto kila težak čovek sedeći na krevetu". Trampov tim tada je govorio da glasači treba da se fokusiraju na ono što se nalazilo u mejlovima.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CIA: Rusija pomogla Trampu da pobedi

Izvor: RTS, 10.Dec.2016

Centralna obaveštajna agencija je zaključila da je Rusija intervenisala na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD kako bi Donald Tramp pobedio i to ne samo da bi podrili poverenje u američki izborni sistem, preneo je "Rojters". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.