Vakcinišu, pa vrate na ulicu!

Izvor: Press, 10.Sep.2010, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinišu, pa vrate na ulicu!

Psi lutalice nakon vakcinacije i sterilizacije ostaju u prihvatilištu samo ako se, u komplikovanoj proceduri, dokaže da su ujeli nekog sugrađanina
Procedura uklanjanja agresivnih pasa lutalica sa ulica u praksi je veoma komplikovana. Pri tom, stručne službe, nakon vakcinacije i sterilizacije, pse uglavnom vraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na ulice, pa mnogi strahuju da bi većina tih životinja, zbog gladi ili straha, mogla da napadne ljude. U Veterinarskoj ustanovi „Veterina Beograd" kažu da se s ulica trajno uklanjaju samo oni psi za koje je dokazano da su napali čoveka, ali i da su ljude u većini slučajeva napadale životinje koje imaju vlasnika, a ne lutalice.

Strategija grada za rešavanje problema pasa koji su napali čoveka u praksi izgleda ovako: onaj koga je ujeo pas napad prijavljuje policiji. Sa policijom stiže i ekipa Hitne pomoći, a policija utvrđuje da li je poziv opravdan, pa onda zove šintere.
Prepoznavanje napadača
Nakon toga, inspekcija sa šinterima izlazi na teren, a žrtva treba da prepozna psa koji ju je napao?! Ukoliko joj se ne posreći da pronađe tog psa, mora bar verno da ga opiše da bi šinteri pokušali da ga nađu i uhvate. Nakon toga, ekipa Zoohigijene odvede psa, steriliše ga i vakciniše u karantinu u Ovči. Kada se utvrdi da pas nije oboleo, premešta se u prihvatilište u Rakovici, gde se trajno zadržava.
Inače, u prihvatilištu u Rakovici nema mesta za sve životinje koje su napale ljude. Međutim, u VU „Veterina Beograd" tvrde da zvanični podaci sa Infektivne klinike pokazuju da su čak 90 odsto napada na ljude učinili psi koji imaju vlasnike, a ne psi lutalice. Dodaju i da problem predstavljaju mnogi oni koji „štite" pse koji su nekog napali, a VU na privatnim posedima ne sme da interveniše.

- Tačno je da vesti o napadu pasa lutalica ima sve više, ali nije tačno da to znači da je i ovakvih situacija više. To samo znači da se o ovoj temi mnogo više govori. U prvom tromesečju ove godine evidentirano je 11 odsto manje napada u odnosu na isti period prethodne godine - kažu za Press u VU „Veterina Beograd".
Udruženja za zaštitu životinja upozoravaju da se strategija grada za rešavanje problema pasa lutalica ne sprovodi sistemski i stručno. Bitka sa tim problemima neće dati rezultate dok se ne sprovede evidencija vlasničkih pasa.
Da je vakcinisanim, čipovanim i sterilisanim psima mesto na ulici slažu se i grad i udruženja, jer je takav postupak ekonomski najodrživiji.
Strategija se ne sprovodi
- Strategije je dobra, ali se ne sprovodi. Ne možete strategiju sprovoditi dve godine, pa jednu ne, pa ponovo ukrug - smatra Elvir Burazerović iz Udruženja za zaštitu životinja ORKA.

Prema njegovim rečima, samo izgradnjom novih prihvatilišta ne može se rešiti problem pasa lutalica.
- Ako strategija počiva na principu uhvati-steriliši-vakciniši-vrati, a taj princip se sporovodi traljavo i nedovoljno efikasno, tu rešenja nema. Problem svakako nije novac, jer grad ima para za to - tvrdi Burazerović.
Međutim, kada smo u VU „Veterina Beograd" zatražili podatak koliko je novca grad uložio u rešavanje problema pasa lutalica, rečeno nam je da oni ne raspolažu tim podacima.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ne znaju gde će sa uhvaćenim psima

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40

Niški šinteri će u toku naredne nedelje početi da hvataju pse lutalice, tako da će najzad iz niških parkova, trgova i ulica biti sklonjeno više od hiljadu pasa, koji su stvarali velike probleme Nišlijama. Šinteri nisu hvatali pse od početka ove godine, pa se svuda u gradu mogu videti čopori...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.