Ne znaju gde će sa uhvaćenim psima

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne znaju gde će sa uhvaćenim psima

Niški šinteri će u toku naredne nedelje početi da hvataju pse lutalice, tako da će najzad iz niških parkova, trgova i ulica biti sklonjeno više od hiljadu pasa, koji su stvarali velike probleme Nišlijama. Šinteri nisu hvatali pse od početka ove godine, pa se svuda u gradu mogu videti čopori pasa. Od početka 2010. godine psi bez vlasnika su napali više od 400 građana.

Međutim, šta će biti sa uhvaćenim psima zasada je pitanje jer u gradu ne postoji azil u kome bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moglo da se zbrine veliki broj životinja.

- Članovi Gradskog veća nisu prihvatili predlog prema kome bismo mi hvatali pse, sterilisali ih, čipovali, veterinarski zbrinuli i vraćali na ulice i u parkove. To je razumljivo jer nije dobro da se životinje opet vrate na ulice. Međutim, nemamo azil niti mogućnost da ih čuvamo 30 dana, kako predviđa zakon, jer ćemo dnevno hvatati po 50 pasa. Zato će brigu o uhvaćenim psima morati da preuzme Društvo za zaštitu životinja u Nišu - kaže izvršni direktor JKP "Medijana" Dragan Stefanović.

Članovi Društva su zatečeni ovakvom odlukom i kažu da oni ne mogu da čuvaju toliki broj pasa.

- Niška lokalna vlast nikako neće da reši problem izgradnje azila za napuštene životinje. Njima je najlakše da ih ubijaju. Iako smo im nudili rešenje, čak i strane donacije su bile u igri, Niš nije bio zainteresovan za to. Mi već na dve lokacije, koje neće ni da prebace u naše vlasništvo, čuvamo preko 300 pasa, a toliko smo i udomili što u zemlji što u inostranstvu. Ne znam šta ćemo sa novouhvaćenim psima - ogorčeno priča Vesna Stojiljković, član Upravnog odbora Društva za zaštitu pasa.

Veliki broj pasa se skuplja na Trgu kralja Milana, posebno pored bašti pekara.

- Non-stop moramo da jurimo lutalice koje često legnu na ulaz pekare. Stalna slika je da psi leže pored ili u samoj bašti. Neke mušterije nas pitaju da li je ovo zoološki vrt. Međutim, mi smo nemoćni jer nismo šinteri, pa da hvatamo pse. Psi su se navikli da ovde dolaze jer ih veliki broj Nišlija hrani, posebno deca i mladi ljudi koji im bacaju pecivo. Nadam se da ćemo uskoro rešiti ovaj veliki problem - pričaju radnice pekare "Branković".

Prema podacima Sektora epidemiologije u Nišu, 230 građana je ozleđeno od pasa lutalica od početka ove godine. Epidemiolog dr Miodrag Perović kaže da je vakcinu protiv besnila primilo 129 ujedenih osoba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.