Obama i Romni, sudar spoljnih politika

Izvor: RTS, 23.Okt.2012, 04:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Romni, sudar spoljnih politika

Kandidati za predsednika SAD, Barak Obama i Mit Romni, suočiće se u trećoj, poslednjoj televizijskoj debati, a je tema spoljna politika, koja je tokom cele predizborne kampanje u senci ekonomije. Debata počinje u tri časa posle ponoći po srednjoevropskom vremenu.

02.58 - Sve je spremno za početak poslednje debate Baraka Obame i Mita Romnija.  

02.44 - Istraživanje javnog mnenja Bi-Bi-Sija u 21 državi sveta pokazuje da je Obama neuporedivo popularniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << van granica SAD od Romnija, za koga, kako se čini, navijaju samo Pakistanci. 

02.37 - Za dvadesetak minuta počinje debata u Boka Ratonu, Tema je spoljna politika. Ključna pitanja odnosiće se na iranski nuklearni program, nedavni obaveštajni fijsko u Libiji, rat u Siriji, odnos prema Izraelu i kraj američkog angažmana u Avganistanu.  

02.01 - Još sat vremena do početka debate. Evo kako Amerikanci vide "sudar" Obame i Romnija.  

00.33 - Barak Obama 49, Mit Romni 48 odsto, pokazuje istraživanje javnog mnenja Vašington posta i televizijske mreže Ej-Bi-Si.  

U trećoj, poslednjoj televizijskoj debati suočiće se kandidati za predsednika SAD, Barak Obama i Mit Romni, čija će tema biti spoljna politika, koja je tokom cele predizborne kampanje u senci ekonomije.

Devedesetominutna debata u gradu Boka Raton na Floridi, koja počinje u 21 čas po lokalnom vremenu (tri časa posle ponoći po srednjoevropskom vremenu) poslednja je prilika za direkno suočavanje predsednika SAD i njegovog republikanskog rivala uoči glasanja 6. novembra.

Sudeći po prethodnim debatama i nastupima Obame i Romnija, Evropa će večeras biti van fokusa predsedničkih kandidata, a u središtu pažnje bi mogli biti Kina, Iran, Sirija, Izrael i palestinsko pitanje, i Libija.

U odnosu na predsednika Obamu, izazivač Romni ima oštrije stavove o Kini, Iranu i Siriji, a predstavlja se kao bliži izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahu.

Spoljna politika dugo je bila u zapećku predizbornih rasprava, ali je ubistvo američkog ambasadora Kristofera Stivensa i još tri Amerikanca u Bengaziju donekle vratilo međunarodne teme u kampanju, kojom su dominirala pitanja ekonomije - nezaposlenosti i rasta.

Romni je agresivno kritikovao Obamu zbog bezbednosnih propusta i što napad na konzulat u Bengziju nije odmah proglasio terorističkim. Iz Obaminog štaba uzvraćaju da je republikanac prebrzo reagovao i da koristi nacionalnu tragediju za skupljanje političkih poena.

Po poslednjim anketama, izborna trka je veoma neizvesna, pošto su Obama i Romni na nivou SAD praktično izjednačeni, ali je zbog osobenog izbornog zakona, znatno važnije kako kandidati stoje u pojedinačnim državama, jer se predsednik SAD bira na osnovu elektorskih glasova koje prikuplja po državama.

U 41 saveznoj državi ishod je izvestan, ali zato izborni štabovi vode ogorčenu borbu u devet takozvanih "betlgraund stejts" (bojnim poljima) ili "sving stejts" (neizvesne države), među kojima su najznačajnije Ohajo i Florida, budući da nose najviše elektorskih glasova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.