Merkelova: BND će sarađivati sa NSA

Izvor: RTS, 04.Maj.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: BND će sarađivati sa NSA

Nemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da je potrebna saradnja nemačke obaveštajne službe BND sa američkom Agencijom za državnu bezbednost koja je nedavno kritikovana jer je usmerena i protiv Francuske, EU, kao i protiv evropskih preduzeća.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare s njenim češkim kolegom Bohuslavom Sobotkom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Angela Merkel uveravala je da je obaveštajna služba BND "pod kontrolom" i ponovila da će BND svedočiti o aktivnostima američke NSA, ako to zatraži Parlament, prenosi Beta.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezier koji je odgovoran i za BND, saopštio je prošle nedelje da će odgovoriti na pitanja anketnog odbora, a u ponedeljak je to najavio za sredu.
"BND mora da nastavi da sarađuje na međunarodnom nivou, i to će nastaviti da čini. Da bi izvršila zadatak u vezi s međunarodnom terorističkom pretnjom, BND sarađuje s drugim agencijama, počevši od NSA", rekla je kancelarka.
Merkelova je, međutim, pre nekoliko dana rekla da treba "razjasniti" odnose BND-NSA.
Lider Socijaldemokratske partije SPD i ministar privrede Zigmar Gabriel je u ponedeljak podigao ton.
"Od nastanka te sumnje, dvaput sam pitao kancelarku (...) da li se radi o privrednoj špijunaži. Ona je oba puta to negirala", rekao je Gabrijel posle sastanka svoje stranke.
Ministar privrede je ukazao da "ako nije tako, ako je BND zapravo bila uključena u privrednu špijunažu.., to bi ozbiljno ugrozilo poverenje u nemačku privredu i u državno rukovodstvo".
Optužbe protiv BND, koje se poslednjih nedelja množe, dobile su novu dimenziju prošlog četvrtka, kada je list Zid-dojče cajtung tvrdio a su službe špijunirale "više zvaničnike Ministarstva spoljnih poslova Francuske, Jelisejsku palatu i Evropsku komisiju".
Te nove optužbe su dodatak na tvrdnje da je BND za NSA od 2005. godine špijunirala EADS - sada "Grupa Erbas", i "Eurokopter" - sada "Erbas helikopters".
Federalno tužilaštvo je nagovestilo da ispituje taj slučaj da bi utvrdilo da li treba početi sudsku istragu.
Nemački politički i medijski lideri su oštro negodovali u leto 2013. godine, posle otkrića Amerikanca Edvarda Snoudena, bivšeg savetnika NSA, da je ta agencija godinama koristila veliki sistem za praćenje komunikacija u Nemačkoj i prisluškivala telefon kancelarke.
"Špijuniranje prijatelja, e, to nikako ne ide!", rekla je tada Angela Merkel.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.