Izvor: Radio 021, 09.Apr.2021, 21:23

VIDEO: Napadnuti aktivisti u Futogu dok su snimali priobalje

Nekoliko aktivista napadnuto je danas dok su snimali obalu Dunava u Futogu.

Vesna Galečić iz udruženja OSNA kaže za 021 da su napadnuti aktivisti ove organizacije i novinari Zelene patrole. Oni su, kako navodi, snimali dronom kako izgleda obala i bili su na javnoj površini, kada su došli vlasnici firme "Svetorog" sa još jednom osobom i počeli da ih vređaju i da im prete.

"Napali su ekipu Zelene patrole i nas dok je dron još bio u vazduhu. Kada je dečko iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Zelene patrole spustio dron, krenuli su da ga otimaju i uništavaju. Jedan od suvlasnika je mene jurio po livadi i pretio je meni i mojoj porodici", priča Vesna za 021.rs.

Ona kaže da su nakon toga došle dve policijske patrole i da su proveli nekoliko sati u policiji.

"Tu je bio i tužilac. To su ozbiljni prekršaji i krivična dela - napad na novinare, uništavanje imovine i napad na mene", priča aktivistkinja.

Na pitanje 021.rs da li veruje da je do ovog događaja došlo i zbog nedavnog inspekcijskog nadzora nakon kog je naloženo da se "Svetorogu" zabranjuju dalji radovi, Vesna kaže da veruje da jeste.

"Ovo su poslednji trzaji. Znaju kakve nezakonitosti rade. Ovaj bes je reakcija jer smo im uzdrmali tlo pod nogama", zaključuje.

Ovo nije prvi napad na ovom mestu, je je pre mesec dana napadnut aktivista Futoške inicijative, koji je snimao mobilnim telefonom zatrpavanje Dunavca.

Podsetimo, Inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je firmi "Svetorog" da obustavi radove na priobalju Dunava u Futogu, a podneće i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ove kompanije. Više o tome pročitajte OVDE.

Kako je 021.rs pisao, na priobalju kod Futoga rečni nanos vade firme "Svetorog" i "Karin komerc", a obe firme tu imaju i deponije. Udruženja za zaštitu prirode tvrdila su da je delovanjem kompanije "Svetorog" zaustavljen prirodni tok vode u rečni rukavac kod Futoga. Opširnije o tome OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.