Olji Bećković nije dozvoljeno da snima u Savamali

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olji Bećković nije dozvoljeno da snima u Savamali

Olji Bećković, urednici emisije "Moram da kažem", koju emituje Produkcijska grupa Mreža, uprava Grada Beograda nije dozvolila da razgovor sa sagovornikom snimi u Hercegovačkoj ulici u Savamali, poznatoj po "fantomskom" rušenju objekata.

Kako su u PG Mreža objasnili za "Danas", predstavnici "Beo kom servisa" - službe za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima - potpuno su ignorisali zahtev za izdavanje dozvole za snimanje na toj lokaciji. Pošto dozvolu nisu dobili, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << emisija je snimljena na keju ispod starog železničkog mosta, s pogledom na Savamalu, gde vlasti sprovode sporni projekat "Beograd na vodi".

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj da se novinarima zabranjuje pristup toj lokaciji.

Ekipi Istinomera, koja je prošle godine snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", najpre je iz restorana "Savanova" poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i foto-reporteru, kao i Dobrici Veselinoviću.

Zaštitnik građana Saša Janković je kontrolom postupka Komunalne policije utvrdio da su učinili 30 nezakonitosti i nepravilnosti. Najznačajniji propusti se odnose na nezakonitu i nepravilnu upotrebu fizičke snage, neutemeljeno upozoravanje građana da je snimanje komunalnih policajaca zabranjeno, provere identiteta građana više puta tokom obavljanja jednog službenog zadatka. Propust je i to što je komunalni policajac pretio da će oštetiti kameru ukoliko se snimanje ne prekine, a nije poštovano ni dostojanstvo građana prema kojima se primenjuju ovlašćenja.

U uvodu emisije "Moram da kažem" Olja Bećković je upitala "kako je to moguće da kad se slikaju ispred Predsedništva Srbije ne postoji nikakav problem i da se dozvola dobija za tri sekunde, a da je nemoguće dobiti dozvolu za slikanje u Hercegovačkoj".

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.