Preteran broj formalnih zahteva izvor korupcije

Izvor: TvojPortal.com, 28.Jun.2011, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preteran broj formalnih zahteva izvor korupcije

/nadlanu.com/ BEOGRAD, 28. juna 2011. (Beta) - Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je u utorak da postavljanje preteranih zahteva za dobijanje odredjenih dozvola i dugi rokovi za ostvarivanje prava gradjana mogu biti izvor korpcije.


"Gradjani su često podstaknuti da ponude mito kako bi ubrzali proces dobijanja dozvola i ostavrivanje svog prava", rekao je Nenadić agenciji Beta komentarišući izveštaj Svetske banke u kome je Beogad u poredjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << sa gradovima jugoistočne Evrope označen kao grad u kome se najduže čeka na dobijanje gradjevinskih dozvola.
Mogućnost nastanka korupcije, prema njegovim rečima, postoji i kada gradjani treba da ispune previše formalnih zahteva, bilo da je reč o dozvolama koje izdaju gradski ili republički organi ili uslugama koje treba da se pruže gradjanima.
"Kada postoje predividivi i jasni rokovi, koji su kratki i razumni, onda je stimulans za korupciju znatno manji", rekao je Nenadić i dodao da svaka dodirna tačka sa administracijom predstavlja potencijalni rizik za korupciju.

Srbijatransparentnost srbijaNemanja Nenadićveliki broj zahtevadugi rokoviizvor korupcije

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.