3 izuzetno delotvorne biljke: bosiljak, žalfija i origano

Izvor: Objava, 29.Jun.2020, 13:33

3 izuzetno delotvorne biljke: bosiljak, žalfija i origano

Od prirode smo stvoreni, te lek uvek treba tražiti u prirodi, pored savremene medicine naravno. Mnogi doktori će vam pored lekova vrlo često reči da pijete neki čaj, uzimate što više svežih namirnica. Naravno to se sve govori i radi namenski, jer lekari vrlo dobro znaju kakva su delotvorna svojstva određenih biljaka, posebno što se mnogi elementi biljaka koriste upravo za neke lekove. Elem, postoje tri izuzetno delotvorne biljke, koje mogu da pomognu kada su mnoga stanja u pitanju. U pitanju su bosiljak, žalfija i divlji origano.

Ovo su stvari koje treba da znate o njima:

Bosiljak

Kada kažemo bosiljak uglavnom pomislimo na prelepe nedeljne mamine ručkove. Mame vole da u svaki ručak dodaju po malo bosiljka, da da aromu, da zamiriše na domaće, da ulepša ručak i momenat. Međutim, bosiljak pored fenomenalnog ukusa ima i mnoga druga svojstva, koja su vrlo korisna. Drevni Egipćani prepoznali su njegovu ulogu. Treba imati u vidu da kod pojačanog kašlja bosiljak može da pomogne, takođe ukoliko se jave glavobolje treba razmišljati o bosiljku. Upalni procesi, poput upale bubne opne na primer, kao i prehlade, mogu da se leče bosiljkom, u nekom trenutku. Mnogi smatraju da bosiljak pozitivno utiče na psihu čoveka, što znači da se preporučuje i kod depresivnih osoba. Samim tim, kada smo uznemireni i ne možemo da zaspimo ili da se smirimo, možda treba samo da popijemo jedan čaj od bosiljka, koji će nas taman lepo pripremiti za san.

Žalfija

Ono što je posebno važno naglasiti kada je žalfija u pitanju jeste činjenica da su je koristili čak i stari Rimljani. Oni su među prvima otkrili njene delotvorne sastojke i čuda koja može da učini sa ljudskim organizmom. Oni su povezivali konzumiranje žalfije i dugovečnost. Danas se žalfija najviše koristi kod upale grla, bola u grlu, astme, kod infekcije disajnih puteva i svih drugih oboljenja koja su povezana sa tim, poput bronhitisa takođe. Ono što je dobro znati u vezi sa žalfijom to je da žalfija zbog svojih svojstava može čak da spreči i razvoj virusa. Melemi koji sadrže žalfiju pozitivno deluju na herpes, to treba da imate u vidu ukoliko usled pada imuniteta imate čest problem sa herpesima. Međutim, tu se spisak pozitivnih svojstava i lekovitost žalfije ne završava. Ona može mnogo pomoći onim osobama koje se prekomerno znoje, takođe dobar je savezik u danima bolnih mensturuacija. Žalfija je jako dobra za memoriju i koncentraciju, ali je često koriste i one osobe koje imaju oslabljen imunitet, koje su konstatno ili čak hronično umorne. Sva takva stanja zaista mogu da nas ometaju prilikom obaljavanja svakodnevnih aktivnosti i zato uz neku adekvatnu terapiju ili samo žalfiju to može da se reši.

Divlji origano

Bosiljak i žalfiju koristili smo mnogo puta, ali je vrlo verovatno da je divlji origano ostao negde u zapećku i da ga jednostavno nismo primećivali, niti bili upoznati sa njegovim savršenim dejstvima. Divlji origano veoma je delotvoran kada postoji upala grla ili kada se javi problem sa sinusima. Oslabljen imuniet je takođe razlog da potražite neke proizvode koje sadrže divlji origano. Kada se jave prehlada ili grip, vrlo je važno lečite sebe adekvatno, ali treba dodati i malo prirode, tako da se i u ovom slučaju preporučuje divlji origano.